Всесвітній день боротьби зі сказом.


28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом.

Вакцинація тварин проти сказу – профілактика захворюваВакцинація тварин проти сказу – профілактика захворювання людейння людей

Всесвітній день боротьби проти сказу (World Rabies Day), або Всесвітній день боротьби зі сказом, заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу (Global Alliance for Rabies Control)  щорічно відзначається 28 вересня, починаючи з 2007 року, при підтримці різних  організацій.

Цей День покликаний привернути увагу до проблеми поширення цієї хвороби, а також до її наслідків. А дата обрана в зв’язку з тим, що в цей день у 1895 році помер Луї Пастер — знаменитий мікробіолог, один з творців вакцини проти сказу.

За даними ВООЗ сказ реєструється в 113 країнах світу та входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання, при якому відбувається ураження центральної нервової системи та за відсутності вчасного лікування смерть. Інкубаційний період складає, в основному, від 3 до 6 тижнів, проте може коливатися як в більшу, так і меншу сторону.

Шляхи зараження людини – укуси, рідше ослизнення, хворими на сказ тваринами. Фактор передачі – слина хворої тварини, з якої вірус потрапляє до шкіри людини, а потім по периферійним нервам досягає центральної нервової системи, викликаючи різноманітні незворотні процеси в організмі. Крім того, зараження може відбутися при контакті з кров’ю, шкірою, внутрішніми органами вбитої тварини, хворою на сказ.

Будьте уважні, основні ознаки хворої на сказ тварини:

  • слинотеча;
  • агресивність;
  • безпричинний страх;
  • ознаки перезбудження, які змінюються згодом на знерухомлення.
  • підібраний хвіст;
  • відмова від прийому їжі та води;
  • вихід диких тварин у денний час до населених пунктів тощо.

На території Дніпропетровської області ситуація зі сказу залишається нестійкою. У 2018 році випадків захворювання серед людей не реєструвалось проте епізоотія сказу серед тварин триває. У Дніпропетровській області вже зареєстровано більше 50 випадків сказу серед тварин, зростання в 1,4 рази у порівнянні з таким же періодом 2017 року.

Попередити захворювання на сказ можливо при дотриманні наступних правил:

  • щорічно прищеплювати проти сказу домашніх собак і кішок;
  • не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;
  • уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;
  • усі роботи при розборі туш тварин для запобігання пораненням проводити в рукавичках, з дотриманням правил безпеки.
  • при укусі тваринами промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду і негайно звернутися в травматологічний пункт.

Будьте уважні  –  сказ не лікується. Єдиним способом боротьби з ним є профілактичні заходи. І врятувати життя людини можна лише за допомогою вакцинації, яка  проводиться у лікувально-профілактичних закладах області.

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email