Як зберегти здоровя школяра. Поради для батьків. Правильне харчування


Здоров’я школяра.

Шкільне харчування – здорове харчування. Харчуйтесь правильно.

Продовжуючи тему збереження здоров’я школяра, слід розглянути  поради стосовно правильного харчування.

Дитина, що отримує серйозну навчальне та емоційне навантаження, але повністю відмовляється від повноцінного харчування в школі або перекушує чіпсами і булочками, входить до групи ризику розвитку гастриту. Щоб уникнути його розвитку потрібно дотримуватися правильного режиму прийому їжі, особливо якщо крім школи ваша дитина регулярно відвідує гуртки або інші додаткові заняття. Потрібно пам’ятати, що дитячий шлунок ще дуже погано переносить жирні, копчені, смажені і гострі страви.

При правильному харчуванні дитина менше підлягає різним захворюванням і легше з ними справляється.  В повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода.

Для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними.

Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм закладає «про запас» – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають ушкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже необхідна для підтримання здоров’я.

Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).

Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити продукти життєдіяльності з організму. Вона також надає нашій їжі об’єму, підсилює моторику кишечнику, нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.

У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи.

Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та сприяють засвоєнню жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

Рекомендіції стосовно профілактики інших захворювань читайте в наступних публікаціях.

Автор: Підгайна С.О. , лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень

Керівництво: Похмурко І.В.

Print Friendly, PDF & Email