Як зберегти здоровя школяра. Поради для батьків.


Здоровя школяра.

Сильний імунітет перемагає інфекцію!

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), «Здоров’я — це стан фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів». Останні роки лікарі та гігієністи  роблять невтішні висновки: кількість здорових школярів з кожним роком скорочується. За різними даними протягом 5 років навчання в школі в 1,5 рази зростає частота порушень зору, в 3–4 рази — патологій органів травлення, в 2–3 рази — порушень опорно-рухового апарату;  до 90% дітей до закінчення школи мають хронічні захворювання. Роки навчання для кожної дитини – період інтенсивного розвитку, формування організму, період, коли будь-які несприятливі фактори здійснюють найбільший вплив.

Такі патології, як міопія (короткозорість), порушення постави, гастрит, розвиваються вже під час навчання. Крім того, протягом перших років навчання в школі дитина неодноразово переносить найрізноманітніші інфекційні захворювання, в тому числі респіраторні.

Рекомендації з профілактики абсолютно різних захворювань дуже схожі. Це – зміцнення імунітету, правильне харчування, дотримання режиму і обов’язкова фізична активність.

Стосовно зміцнення імунітету.

Причини частих респіраторних вірусних захворювань наразі всім зрозумілі. Велике скупчення дітей у закритому і нерідко задушливому приміщенні з штучною вентиляцією і нечастим провітрюванням дуже допомагає обміну вірусами між дітьми. А деякі з них приходять до школи вже з нежиттю або кашлем. Слабка, яка часто хворіє, дитина або першокласник, обов’язково стануть жертвою такого контакту. Вистоять тільки ті школярі, які мають сильний імунітет.

Щоб запобігти виникненню захворювання треба, щоб дитина проводила на свіжому повітрі хоча б 1,5 -2 години на день, причому не тільки в теплу пору року. Навчити дитину регулярно мити руки з милом. Харчування дитини має бути правильним. Слід віддавати перевагу здоровій їжі, з достатнім вмістом вітамінів і мінералів за віком дитини. Осінь і зима – період гострої нестачі вітамінів. Постарайтеся ввести в раціон дитини якомога більше овочів і фруктів. Використовувати заходи специфічної профілактики – вакцинацію проти грипу. Якщо ви вважаєте, що вакцина являє собою занадто велике навантаження на організм вашої дитини, обов’язково використовуйте неспецифічну профілактику. Особливо важливо це робити на самому початку навчального року або в період епідемій грипу. Головне – не відправляйте дитину на заняття, якщо у неї з’явилися перші симптоми ГРВІ чи, навпаки – це захворювання вилікуване не повністю: так ви збережете здоров’я не тільки власної дитини, а і багатьох інших.

 

Рекомендіції стосовно профілактики інших захворювань читайте в наступних публікаціях.

Автор: Підгайна С.О. , лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень

Джерело: http://ses.in.ua/

Керівництво: Похмурко І.В.

Print Friendly, PDF & Email