«Легіонельоз – яскравий приклад техногенних інфекцій»


Легіонельоз – особливо небезпечне інфекційне захворювання, що протікає з клінікою атипічної пневмонії. Поодинокі випадки і десятки епідемічних спалахів щорічно виявляються в різних країнах світу.

Збудники легіонельозу у водяних системах

Збудники легіонельозу у водяних системах

ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України»   нагадує, що легіонельоз відноситься до так званих, «техногенних» інфекцій, які отримали поширення через збільшення використання водяних систем охолодження і технологічних циклів, при функціонуванні яких утворюється дрібнодисперсний аерозоль, що містить легіонели.

В системах водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря, а також інших, пов’язаних з циркуляцією теплої води з температурою +20-50°C, концентрація збудника легіонельозу значно зростає за рахунок утворення біологічноактивних плівок на поверхні обладнання, що є ключовим фактором накопичення потенційно небезпечних концентрацій легіонер згідно методичних рекомендацій “Епідеміологія, лабораторна діагностика та профілактика легіонельозу”, затверджених наказом МОЗ України від 08 серпня 2007 року №463.

Зонами ризику потенційного бактеріального забруднення збудником легіонельозу є:·              централізовані системи кондиціонування повітря з водяним охолодженням;·              системи холодного та гарячого водопостачання;·              градирні, фонтани;·              вихрові плавальні басейни та джакузі масового користування в аквапарках, спортивно-реабілітаційних центрах, фітнес- та спа-центрах, а також в офісних, торгових, виставочних тощо центрах, де окрім прямого призначення обладнання виконує декоративні та демонстраційні функції;·              зволожувачі повітря;·              душові установки тощо.Єдиний дієвий спосіб захистити людей від небезпеки – це профілактика, яка, в основному, зводиться до контролю за станом потенційно небезпечних водних об’єктів і систем.Рекомендована кратність мікробіологічного моніторінгу водяних систем:

  • системи охолодження води промислових підприємств (градирні та випарні конденсатори) – щоквартально;
  • централізовані системи кондиціонування та зволоження повітря, що використовуються для створення оптимального мікроклімату в громадських будівлях, торгових центрах, ресторанах, клубах, готелях, а також на пасажирських судах, у поїздах тощо – не рідше 2 разів на рік (у разі сезонного (літо, зима тощо) використання систем лабораторні дослідження проводяться при їх запуску та після закінчення сезону експлуатації);
  • басейни, аквапарки, джакузі громадського користування (у тому числі у лікувально-профілактичних закладах, саунах тощо) – щоквартально;
  • системи гарячого й холодного водопостачання – не рідше 2 разів на рік.

Окрім водяних систем, в лікувально-профілактичних закладах з метою попередження внутрішньолікарняного зараження мікробіологічному контролю підлягає обладнання, інструментарій та розчини, що використовуються при здійсненні інтубації, вентиляції легень та інших реанімаційних заходів, які проводяться пацієнтам, що відносяться до груп ризику. К останнім належать відділення та стаціонари, де застосовується імуносупресивна терапія: онкологія, транспланталогія, хірургія, інтенсивна терапія, реанімація, опікові відділення, перинатальна та неонатальна патологія тощо.

На території Дніпропетровської області такі дослідження проводяться лише на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

В якості матеріалу для лабораторного моніторингу використовують воду та змиви з навколишнього середовища, що підлягають наступному бактеріологічному дослідженню або методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР ).

Для заключення договору на проведення лабораторних досліджень звертатися за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6. Контактні телефони:

  • відділення особливо небезпечних інфекцій – (0562) 731-96-81;
  • лабораторія особливо небезпечних інфекцій – (0562) 731-95-57.

Для консультацій щодо організації та проведення лабораторних досліджень на легіонельоз на об’єктах підвищеного ризику можна також звертатися до територіальних відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Керівник : Резвих В.Г. – заступник директора

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email