Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо! До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічн
у обробку перед вживанням.
Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
В Україні спостерігається сезонне підвищення захворюваності на ботулізм – з початку 2018 року станом на 1 липня зареєстровано 46 випадків ботулізму, 53 потерпілих, 4 з них померли. Станом на 1 серпня 2018 року по Дніпропетровській області зареєстровано 3 випадки ботулізму, потерпілих 3, летальні випадки відсутні.
В минулому році по нашій області зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм, з них у 3-х випадках постраждали діти.
В основному, це зумовлене споживанням в’яленої риби, що виготовлена в домашніх умовах.
З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:
- виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.
Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення. Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Діагностичні дослідження біоматеріалу від хворих та дослідження продуктів харчування на ботулізм в області проводяться тільки у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO17025.Телефон для довідок – (056 )731-96-81, (056 ) 731-95-57.
При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.
Керівник Похмурко І.В.
Лікар з гігієни харчування відділення організації санітарно гігієнічних досліджень відділу дослідження хімічних та фізичних факторів
ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» Курбатова Н.О.
Джерело інформації сайт ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”