УВАГА, БОТУЛІЗМ!!!


Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо! До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічн

Фактори ризику

у обробку перед вживанням.

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

В Україні спостерігається сезонне підвищення захворюваності на ботулізм – з початку 2018 року станом на 1 липня зареєстровано 46 випадків ботулізму, 53 потерпілих, 4 з них померли. Станом на 1 серпня 2018 року по Дніпропетровській області зареєстровано 3 випадки ботулізму, потерпілих 3, летальні випадки відсутні.

В минулому році по нашій області  зареєстровано  6  випадків захворювання на ботулізм,  з них у 3-х випадках постраждали діти.

В основному, це зумовлене споживанням в’яленої риби, що виготовлена в домашніх умовах.

З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

  • виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
  • консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
  • консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
  • не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі  м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
  • не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення. Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Діагностичні дослідження біоматеріалу від хворих та  дослідження продуктів харчування  на ботулізм в області  проводяться тільки у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO17025.Телефон для довідок – (056 )731-96-81, (056 ) 731-95-57.

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.

Керівник    Похмурко І.В.

Лікар з гігієни харчування відділення організації санітарно гігієнічних досліджень відділу дослідження хімічних та фізичних факторів

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» Курбатова Н.О.

Джерело інформації сайт ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”

Print Friendly, PDF & Email