Шкільний портфель (ранець, рюкзак). Основні гігієнічні рекомендації.


Основні гігієнічні рекомендації для правильного  вибору шкільного портфелю.

До початку нового навчального року залишилося вже не так і багато часу. Зовсім скоро наступить 1 вересня. Одним із важливих завдань, які стоять  перед батьками – є вибір правильного портфеля (ранця, рюкзака), адже вони повинні бути не тільки красивими, але і надійними, функціональними і анатомічно правильними.

Для збереження здоров’я  дитини при виборі шкільних портфелів  потрібно звертати увагу, насамперед, на відповідність певним санітарно-гігієнічним вимогам.

Наприклад, основна деталь рюкзака – ортопедична спинка –  покликана забезпечити здоровий розвиток хребта дитини, уникнути дефектів постави, і для зручності перенесення.

Рюкзак чи ранець  повинен добре тримати форму, бути стійким,  не деформуватися при укладанні шкільного приладдя,  тому рюкзак-мішок краще не купувати.

За розмірами рюкзак чи ранець повинен бути на всю спину дитини – не

Неправильне носіння шкільних портфелів – шлях до сколіозу.

повинен бути ширшим від плечей дитини,  вищим від рiвня плечей та  не нижчим від стегон.

Лямки рюкзака чи ранця  повинні регулюватися і бути широкими, щоб не врізатися у плечі. Не рекомендується  купувати школярам портфелі та сумки, які носять на одному боці, оскільки таке носіння може призвести до сколіозу.

Матеріал, з якого виготовлений рюкзак, повинен бути міцним, відповідати гігієнічній безпеці, бути стійким до різних температур і вологи та легко піддаватися очищенню.

Також, необхідно звертати увагу на наявність світло відбиваючих елементів для безпеки дитини, особливо у зимовий період, коли рано сутеніє.

Рекомендована вага шкільного портфеля ( ранця, рюкзака ) – 0,5- 0,7кг.

Допустиму вагу для портфелей встановлює Міністерство охорони здоров’я. Наказом МОЗ України  від 18.01.2007  №13 затверджено «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей», якими передбачено оптимальні показники ваги шкільних підручників без ваги портфелей.

I-II класи – 1,5 – 2,0 кг;

III-IV класи – 2,0 – 2,3 кг;

V-VI класи – 2,3 – 3,0 кг;

VII-VIII класи – 3,0 – 3,5 кг;

IX-XI(XII) класи – 3,5 – 4,5 кг.

Отже, дотримуючись вищевикладених рекомендацій при виборі портфелей,  ви  забезпечите, насамперед, збереження здоров’я та доброго самопочуття вашим дітям.

Автор: Підгайна С.О.

Джерело: http://ses.in.ua/

Керівництво: Похмурко І.В.

Print Friendly, PDF & Email