Що потрібно знати про лістеріоз.


Лістеріоз –  особливо небезпечне інфекційне захворювання.

За повідомленням  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» із 2007 по 2017 рік в Україні зареєстровано 22 випадки лістеріозу. Із них 11 – в 2017 році. Шестеро хворих померло, із них четверо – новонароджених дітей.

Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. У 2018 році в Україні зафіксовано 2 випадки захворювання на лістеріоз: перший – у Львівській області, другий в м. Київ (летальний).

Лістеріоз – особливо небезпечне інфекційне захворювання.

У 2018 році, за даними Європейського агентства з безпеки харчових продуктів, в Європі захворіли 47, померли від лістеріозу 10 людей. З 2015 року в п’ятьох країнах-членах ЄС (Австрія, Данія, Фінляндія, Швеція та Велика Британія) реєструється спалах  лістеріозу, епідеміологічно пов’язаний із замороженою кукурудзою та, можливо, з іншими замороженими овочами, виготовленими в Угорщині.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби.

Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника  відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.

Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти.

Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у форму безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки  менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Лістерії зберігається у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водоймищ, ґрунті, піску, молоці, на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій).

Сприйнятливість до лістерій у людей невисока.. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки.

Щоб не захворіти важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також, не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері. При приготуванні їжі не треба розміщувати сирі і готові продукти  поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, для сирої продукції. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику. Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування. Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживанням їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.

Хворим гострими кишковими інфекціями, менінгітами, лихоманками тощо доцільно проводити обстеження на лістероз.

Діагностичні дослідження хворим та особам з підозрою на лістеріоз можливо провести  на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ  МОЗ» .

Крім того,  бактеріологічна лабораторія ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ»,  акредитована в системі ISO 17025, проводить дослідження харчових продуктів на наявність збудника  лістеріозу.

Консультацію по організації та проведенню досліджень на лістеріоз  можливо отримати у лікувально – профілактичних закладах, відділенні  та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» по телефонам:  731-96-81, 731 95-57.

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email