Два випадки стронгілоїдозу з тривалим перебігом.


Стронгілоїдоз належить до «тропічних хвороб» та має і розповсюдження у помірному кліматі. Характеризується порушеннями гепатобіліарної системи, еозинофілією, болями у епігастрії, кропивницею,  незначною лихоманкою.

Збудник Strongyloides stercoralis (кишкова вугриця)

Збудник Strongyloides stercoralis
(кишкова вугриця)

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє населення про випадки стронгілоїдозу.

За направленням гастроентеролога на обстеження звернулась громадянка 43 років, мешканка Сумської області. Хворіє понад 8 років. Основні скарги: кропивниця, субфебрилітет до 37,50, біль у області кишківника, печінки, підшлункової залози. Лікувалась від лямбліозу у 2016 році. При дослідженнях фекалій хворої виявлені збудники стронгілоїдозу – кишкові вугриці на різних стадіях розвитку.

За направленням з КЗ «Дніпропетровська міська клінічна лікарня №2» ДОР для підтвердження діагнозу звернулась громадянка 36 років, мешканка Дніпропетровської області, навчалась у м.Хмельницьк, протягом 4 років. Хворіє понад 10 років. Основні скарги: значне зниження ваги тіла (42кг при зрості 162см), слабкість, схуднення пов’язує із стресовим станом, за останні 3 роки. При дослідженнях фекалій виявлена значна інтенсивність інвазії збудниками стронгулоїдозу – кишкової вугриці на різних стадіях розвитку.

Дослідження виконані на комплексі «Аксіоскоп-40» з мікроскопом «Цейс» (збільшення до 2000 разів), виробництва Німеччина, фотокамерою, монітором, принтером. Знімки виявлених гельмінтів роздруковані на паперовому носії, видані разом із результатами досліджень.

Хворим надана консультативна допомога з питань особливостей епідеміології, тактики лікування та профілактичних заходів при стронгілоідозі, особливостях диспансерного нагляду та контрольних обстежень.

Етіологія. Збудник – круглий гельмінт – Strongyloides stercoralis -кишкова вугриця, паразитує у 12-ти палій кишці, жовчних та панкреатичних протоках. Личинки виділяються з фекаліями у зовнішнє середовище. У грунті розвиваються вільноживучі особини, які можуть активно мігрувати через шкіру людей, собак, котів та інших тварин, розмножуватись у кишківнику. Можливе попадання мікроскопічних личинок з овочами, фруктами та іншою їжею, водою, пилом, міграція по крові, лімфі, розвиток у кишківнику, самозараження.

Профілактика:

  • благоустрій населених пунктів;
  • особиста гігієна;
  • миття овочів, фруктів, зелені у 10-20% розчині повареної солі;
  • обстеження у лабораторіях після відвідин «тропічних» країни та областей Північної, Західної України, де кліматичні умови сприяють розвитку збудників стронгілоїдозу у довкіллі.

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» у паразитологічній лабораторії,  акредитованій в ISO – 17025 проводяться  обстеження людей на наявність паразитарних хвороб на договірній основі, за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня,6,  телефон для довідок : 731-96-19.

Вартість дослідження трьома методами з ПДВ – 37,78 грн.

Каса працює з 8-00 до 16-00 з понеділка по п’ятницю.

 

Виконавець: Борисенко В.С. – кандидат медичних наук, завідувач паразитологічної лабораторії, Бойко А.С. – фельдшер-лаборант паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email