Алергенні кліщі. Засоби профілактики


Алергенні кліщі спричиняють шкоду здоров’ю людини, а саме – порушення роботи дихальної системи, захворюваність на бронхіальну астму, риніти, екземи, атопичні дерматити,  нейродерміти , алергічні захворювання неясної етіології та інш.

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє населенню про небезпечність контакту з алергенними кліщами.

У 1864 році дерматологом А.П.Богдановим вперше була надана інформація про дерматофагоїдних кліщів.

Домовий пил є біологічним середовищем алергенних кліщів. Доведено, що кліщі, фрагменти  та продукти їх життєдіяльності складають алергени

Кліщі домового пилу мікроскопічно малі,  їх розміри  складають  від  0,10 до 0,22  мм.

Кліщі харчуються виключно продуктами відлущування  епідермісу: клітинами,  лусочками, волосками та іншими роговими останками, але  харчовою основою для кліщів залишається епідерміс людини Улюблені місця їх розповсюдження – постіль людини, матраци, подушки, підвіконня, килими, радіатори опалення, м”які іграшки, штучні квіти, штори  та інш.

З кожним роком зростає кількість захворювань, спричинених різними алергенами, головним із них є кліщі домового пилу.

У 2017 році в області ентомологами  визначено  розповсюджених алергенних кліщів  9 видів  із 15 зареєстрованих на Україні.

За даними ДУ «Центр громадського здоров”я МОЗ України» найвища питома вага заселеності дерматофагоїдними кліщами реєструється на   об”єктах підвищеного епідемічного ризику ( дитячі будинки, навчальні заклади, школи-інтернати, будинки   для людей похилого віку, а також в перукарнях різних форм власності, салонах тощо ).

Запобіжними заходами щодо не розповсюдження алергенних кліщів є:

–   хімічна чистка речей;

–   прибирання із застосуванням пилососів різних типів;

–   вологе прибирання приміщень з використанням миючих засобів ;

–   систематичне провітрювання приміщень;

–   використання наматрацників, синтетичних подушок, ковдр ;

–   прання білизни в пральних машинах;

–  використання сучасних  засобів для боротьби з кліщами домового пилу «Алергофф», « Сталораль».

Треба пам”ятати , що при проявах алергічних захворювань ( риніт. дерматит, бронхіальна астма )  необхідно  звернутися до сімейного лікаря,  алерголога  або дерматолога  для своєчасного   обстеження та призначення лікування.

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня,6,   у паразитологічній лабораторії , акредитованій в ISO – 17025 проводяться  дослідження побутового пороху на наявність алергенних та інших кліщів на договірній основі.

Вартість одного дослідження з ПДВ – 37, 02 грн.

Каса працює з 8-00 до 16-00.

Телефон для довідок : 731-96-19.

 

Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email