Переносники малярії в області.


В області реєструється п”ять видів малярійних комарів. Дніпропетровська область відноситься до територій з високою можливістю формування місцевих випадків малярії.

Укус комара.

Укус комара.

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє населенню, що малярійні комарі є специфічними переносниками збудника малярії людини – малярійних плазмодіїв.

В останні роки значно збільшилась кількість громадян України, які відвідують  ендемічні з малярії країни: туризм, бізнес, навчання, працевлаштування та інш. І тому завіз малярії в міста та райони області можливий. Наявність великої кількості водойм, температурних факторів, тривалого епідсезону малярії, значної чисельності малярійних комарів може призвести до формування місцевих випадків малярії.

В області розповсюджено 5 видів малярійних комарів, серед 7 зареєстрованих на Україні.

Малярійні комарі бувають двох видів: ендофільні та екзофільні.

Екзофільні види розповсюджені серед лісу, біля водойм (дупла дерев, очерет,  криниці ),  на людину майже не нападають, в приміщення не залітають.

Ендофільні види – перебувають у житлових  або в приміщеннях для великої рогатої худоби. Малярійні комарі нападають на людину не тільки в теплий період року, але і взимку, найчастіше ввечері.

Чисельність переносника малярії  в області поступово зростає.

Збільшення популяцій і чисельності малярійних комарів  відбувається у зв”язку  зі скорочення обсягів гідротехнічних заходів  та обробок  проти личинок  на водоймах.

Треба пам”ятати, що захист від покусів  комарів належить здійснювати як під час перебування в приміщенні, так і поза ним.

Для цього необхідно проводити засітчування вікон та дверей антимоскітною сіткою. Проти комарів житлові приміщення рекомендується щоденно ввечері обробляти інсектицидними аерозолями, використовувати електрофумігатири,  тліючи спиралі. Через 20-30 хвилин після обробок кімнати необхідно  ретельно провітрити .

Репеленти, мазі, креми від покусів комарів необхідно купувати лише в аптечній мережі.

Якщо після  повернення з тропічних країн відчули значне підвищення температури, лихоманку, слабкість,  необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря або викликати швидку допомогу для призначення лікування.

Про Ваше перебування в  ендемічних з малярії  країнах необхідно  терміново повідомити лікаря-інфекціоніста.

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня,6,   паразитологічна лабораторія,  проводиться визначення видового складу членистоногих, маючих медичне значення (комарі,  інший гнус) на договірній основі.

Вартість одного дослідження з ПДВ – 9,07 грн. згідно Постанови КМУ  №1351 віл 27 серпня 2003 року. Каса працює з 8-00 до 16-00.

Телефон для довідок : 731-96-19.

 

 

Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог, Бойко А.С. фельдшер-лаборант паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email