І знову літо…


Літо, пляж,  –  що потрібно знати.

І знову літо…

 

Місце масового відпочинку населення м.Дніпро

Місце масового відпочинку населення м.Дніпро

І знову літо, з довгоочікуваними надіями на гарний відпочинок, прикрашений ясним сонечком, річковою прохолодою, соковитими фруктами  та іншими приємними відчуттями.

І яке ж літо без відвідування пляжу. За інформацією, яку має ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України», на території області щороку функціонує  13 міських пляжів, 45 баз відпочинку, з яких 25 з пляжами.

На території  обласного  центру  діє  три міських пляжу, а саме: пляж о. Монастирський, пляж  парку ім. Воронцова, пляж ж/м Придніпровськ.

Одним із першочергових заходів є організація лабораторного контролю поверхневих вод пляжу, питної води на мікробіологічні та фізико-хімічні показники, а також дослідження піску на паразитологічні і мікробіологічні показники.

Зазначені дослідження передбачені на протязі сезону на всіх офіційних  об’єктах відпочинку міста та  області.

В ході підготовки та у період початку діяльності, за травень і першу половину червня поточного року, на пляжах м. Дніпро проведені дослідження 12 проб води водоймищ на фізико-хімічні та 15 проб на мікробіологічні показники. Крім того, проведені дослідження 4 проб питної води, а також 6 проб піску пляжів. За отриманими результатами перевищень нормативів не встановлено.

В той же час, ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» застерігає населення міста та області від купання та відпочинку в невстановлених місцях, де заходи по підготовці  до оздоровчого сезону не проводяться. Якість води поверхневих водоймищ може створювати загрозу для здоров’я людини. Крім того, не виключене заселення прибережної смуги кліщами, забруднення екскрементами щурів – розповсюдників лептоспірозу та забруднення сміттям.

Враховуючи, що певна частина населення не завжди дотримується застережень щодо відпочинку у невстановлених місцях, на стихійних пляжах, лабораторіями Лабораторного центру у поточному році прийнято рішення щодо вибіркового лабораторного контролю води відкритих водоймищ у місцях найбільш відвідуваних з  подальшим інформуванням населення та органів місцевого самоврядування.

Та все ж,  не варто заради хвилинної примхи ризикувати  здоров’ям та життям людини.

 

Автор: Свиридов В.І.

Керівництво: Похмурко І.В

Print Friendly, PDF & Email