«Заселеність харчових продуктів шкідниками запасів»


Шкідники продуктів запасів спричиняють шкоду здоров”ю людини, а саме – порушення роботи шлунково-кишкового тракту, коліти, цистити, алергічні захворювання та інш.

Амбарний  довгоносик.

Амбарний довгоносик.

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє населенню про небезпечність вживання в їжу не якісних  харчових продуктів.

У зерні, борошні, крупах, кашах, сухофруктах, чаї, каві, горіхах, насінні, спеціях  та інших. можуть розмножуватися шкідники продуктів запасів, Вони не тільки псують харчові продукти, але і спричиняють шкоду здоров”ю людини.

Серед шкідників продуктів запасів найбільше розповсюджені жуки, гамазові, алергенні кліщі, фрагменти побутових комах, молі.

Дорослих членистоногих легко побачити,  личинок  і яєць   виявити складно завдяки їх мікроскопічних розмірів.

Для профілактики харчових отруєнь, алергічних захворювань слід пам”ятати:

  • не купувати сухофрукти, насіння, горіхи, спеції на стихійних ринках;
  • при придбанніі фасованих продуктів запасів у торгівельній мережі звертати увагу на дату виготовлення , кінцевий термін споживання, цілісність пакуваня;
  • не вживати пошкоджені продукти запасів у їжу;
  • ретельно мити сухофрукти  перед вживанням .

При отруєнні необхідно своєчасно звернутися до сімейного лікаря для призначення лікування.

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня,6,   паразитологічна лабораторія, проводяться дослідження харчових продуктів на наявність шкідників продуктів запасів на договірній основі.

Вартість одного дослідження з ПДВ – 11,5 грн. згідно Постанови КМУ  №1351 віл 27 серпня 2003 року. Каса працює з 8-00 до 16-00.

Телефон для довідок : 731-96-19.

 

Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог, Бойко А.С. фельдшер-лаборант паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».       

Print Friendly, PDF & Email