Шкідники продуктів запасів спричиняють шкоду здоров”ю людини, а саме – порушення роботи шлунково-кишкового тракту, коліти, цистити, алергічні захворювання та інш.
Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє населенню про небезпечність вживання в їжу не якісних харчових продуктів.
У зерні, борошні, крупах, кашах, сухофруктах, чаї, каві, горіхах, насінні, спеціях та інших. можуть розмножуватися шкідники продуктів запасів, Вони не тільки псують харчові продукти, але і спричиняють шкоду здоров”ю людини.
Серед шкідників продуктів запасів найбільше розповсюджені жуки, гамазові, алергенні кліщі, фрагменти побутових комах, молі.
Дорослих членистоногих легко побачити, личинок і яєць виявити складно завдяки їх мікроскопічних розмірів.
Для профілактики харчових отруєнь, алергічних захворювань слід пам”ятати:
- не купувати сухофрукти, насіння, горіхи, спеції на стихійних ринках;
- при придбанніі фасованих продуктів запасів у торгівельній мережі звертати увагу на дату виготовлення , кінцевий термін споживання, цілісність пакуваня;
- не вживати пошкоджені продукти запасів у їжу;
- ретельно мити сухофрукти перед вживанням .
При отруєнні необхідно своєчасно звернутися до сімейного лікаря для призначення лікування.
У Державній установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня,6, паразитологічна лабораторія, проводяться дослідження харчових продуктів на наявність шкідників продуктів запасів на договірній основі.
Вартість одного дослідження з ПДВ – 11,5 грн. згідно Постанови КМУ №1351 віл 27 серпня 2003 року. Каса працює з 8-00 до 16-00.
Телефон для довідок : 731-96-19.
Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог, Бойко А.С. фельдшер-лаборант паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».