Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 27.04.18р. по 03.05.18р.


За звітний тиждень (з 27.04.18р. по 03.05.18р.) по Дніпропетровській області на кір захворіло 48 осіб проти 73 на попередньому тижні.  Захворюваність на кір зберігає тенденцію до поширення. В м. Дніпро тривають спалахи кору серед студентів аграрно-економічного університету і Дніпропетровської державної медичної академії (загальна кількість захворілих – 41 особа), Придніпровської державної академії будівництва та архітектури (загальна кількість захворілих – 10 випадків). На поточному тижні зареєстровано спалах кору у дитячому навчальному закладі №336 м.Дніпро (захворіло 4 дитини та вихователь).

Загальна кількість осіб, які звернулися до лікувально-профілактичних закладів області з приводу захворювання на кір, у поточному році склала 657 осіб (показник захворюваності 19,9 знаходиться на високому рівні). В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 53% (349 дітей).

Випадки реєструвалися на 23 адміністративних територіях. Всього зареєстровано 20 спалахів: м.Дніпро (8), м.Кривий Ріг (4), м.Марганець (2), м.Нікополь (2), Магдалинівському (2), Дніпровському (1) та П’ятихатському (1) районах.

Основна причина виникнення захворювань – відсутність у 80% захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динаміку поширення кору серед населення епідеміологічний прогноз – несприятливий, вірогідне подальше розповсюдження кору, як по області, так і за її межі.

На звітному тижні з приводу гострих респіраторних інфекцій та грипу за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 7 тисяч 475 осіб (інтенсивний показник 224,98). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність знизилась на 28%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 50%, проте вище показника минулого року на 8%.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих – 71,5%. Серед дітей захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип знизилась на 28%. Зареєстровано 5 тисяч 344 випадки.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ та грипу по області знизилась на 4%. Всього госпіталізовано 322 особи, з них 273 дитини.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 9,5%. Всього по області зареєстровано 237 випадків (показник на 100 тисяч населення 7,13) проти 262 випадків (інтенсивний показник 7,9) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 64% (149 випадків).

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 7 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,21), що на рівні попереднього тижня.

За звітний тиждень в лікувально-профілактичні заклади області за медичною допомогою звернулись 9 осіб, які контактували з хворими на сказ тваринами. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проведено епідеміологічне обстеження вогнищ. Контактні особи отримують лікувально-профілактичні щеплення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email