«Пік активності кліщів вже розпочався»


Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. На території України вони переносять іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма) та інші хвороби.

Пік активності кліщів вже розпочався

Пік активності кліщів вже розпочався

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє, що пік активності кліщів вже розпочався. За 4 місяці 2018 року населенням Дніпропетровської області, яке постраждало від укусів кліщами, на дослідження доставлено більше 100 кліщів, така ж кількість кліщів доставлена за 1й тиждень травня. За результатами лабораторних досліджень 15,6% досліджених кліщів інфіковано бореліями.

 

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, незалежно від погодних умов. Однак, їх менше в суху і спекотну погоду, а в прохолодну та похмуру кількість збільшується. Кліщі нападають на людей не лише під час перебування на природі. Після відвідування зеленої зони, вони залишаючись на одязі, переносяться в приміщення, і якщо одяг не оглядається і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях: за вухами, на шиї, в паховій області.

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин під час глибокого занурення хоботка в шкіру. Таке кровосмоктання може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в ґрунт.

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування, тим більша вірогідність зараження.

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. На території України вони переносять іксодовий кліщовий бореліоз (хворобу Лайма) та інші хвороби. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Кліщовий бореліоз (синоніми: хвороба Лайма, іксодовий кліщовий бореліоз) – це природно-осередкова інфекційна хвороба з гострим або хронічним протіканням, при якій можливі ураження шкіри, нервової, серцево-судинної систем і опорно-рухового апарату. Збудником хвороби є бактерії роду Борелія, які передаються людині іксодовими кліщами. Людина заражається при присмоктуванні кліща, збудник передається з його слиною. Інкубаційний (безсимптомний) період коливається від 3 до 45 днів (в середньому 12-14 днів).

Клінічні прояви. У більшості захворілих в місці вхідних воріт розвивається характерне ураження шкіри – почервоніння у вигляді кільця. Але, при цьому, вражається не лише шкіра. Спостерігаються больові відчуття в м’язах, суглобах, підвищення температури, ознаки інтоксикації. Якщо збудник потрапив до організму у великій кількості, він починає поширюватися по кровоносним і лімфатичним судинам в центральну нервову систему, серце, м’язи, суглоби, печінку, селезінку. У таких випадках розвивається інша стадія захворювання, при якій можуть проявлятися різноманітні симптоми ураження нервової системи (менінгіт, поліневрити), очей (кон’юнктивіт, запалення зорового нерву), артрити, міозити, перикардити, гепатити тощо.

У деяких осіб спостерігається форма захворювання без місцевих шкірних змін. Виявлення таких випадків за клінічними ознаками практично неможлива, лише проведення серологічних методів діагностики (аналіз крові на визначення антитіл до борелій) дає можливість поставити правильний діагноз.

Для попередження нападу іксодових кліщів, при відвідуванні місць, де вони можуть бути (лісопаркових зон, дачних та садівничих ділянок тощо) рекомендується:

  • одягатися у світлий однотонний одяг, що має довгі рукава та щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором;
  • проводити під час прогулянки само – та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома, в першу чергу у дітей;
  • звільняти від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • вдома одразу необхідно змінювати одяг, білизну, ретельно їх оглядати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;
  • слід використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму.Якщо до тіла людини  присмоктався кліщ, його слід зняти, як можна швидше. Для цього потрібно звернутись за медичною допомогою до травмпункту лікувально-профілактичного закладу, які працюють цілодобово, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальших дій.При відсутності можливості звернутись до лікаря, видалення проводять самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, в рукавичках або з використанням серветок, пінцета чи петлі з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, кліщ видаляється повільно разом з хоботком. Після видалення кліща місце присмоктування необхідно обробити 3% розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.Щоб зберегти кліща живим, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку (краще ватно-марлевим корком).

    В відділенні особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня,6, (т.731-96-81, 731-96-19, (095) 158-78-53) здійснюється прийом кліщів, знятих з людей, для проведення лабораторних досліджень на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу (хвороби Лайма) у лабораторії особливо небезпечних інфекцій установи. Кліща, який не підлягає дослідженню, слід спалити або залити окропом.

    При отриманні позитивного результату лабораторного дослідження кліща на зараженість бореліями, людині, яку укусив кліщ, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста в лікувально-профілактичний заклад для призначення екстреної профілактики. Згодом проводяться дослідження на наявність у постраждалого від укусу кліща антитіл до збудників Лайм-бореліозів.

    Такі дослідження також проводяться у  лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

    Лише своєчасне звернення постраждалого до лікаря дозволяє оперативно визначити ефективні профілактичні та лікувальні заходи.

     

     

    Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій, Сіньговська С.С. – в.о. завідувача лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email