«Обережно! Можливе зараження на бруцельоз»


Бруцельоз – інфекційне захворювання сільськогосподарських тварин та людей, яке обумовлено зараженням їх бактеріями роду Brucella

Бруцельоз – інфекційне захворювання

Бруцельоз – інфекційне захворювання.

Бруцельоз – інфекційне захворювання сільськогосподарських тварин та людей, яке обумовлено зараженням їх бактеріями роду Brucella. Ці бактерії відрізняються підвищеною стійкістю, так як можуть зберігатися у воді більше місяця, в сирому м’ясі – до 3 місяців (у засоленому м’ясі майже місяць), в молоці – близько 40 днів, у бринзі – 2 місяці, вовні – до 4 місяців.

Частіше люди заражаються бруцельозом безпосередньо від хворих тварин контактним шляхом, через вживання інфікованого м´яса, молока, бринзи або при вдиханні зараженого пилу, повітря. А також при здійсненні професійної діяльності, під час догляду за тваринами, в процесі убою та розділки туш, на підприємствах для переробки сировини і продуктів тваринного походження тощо.

Професійні контингенти ризику: працівники фермерських господарств, м’ясо- та молочнопереробних підприємств.

Клінічні прояви захворювання

Первинні прояви захворювання наступають відразу ж після того, як в організм проникне від 10 хвороботворних мікроорганізмів і розвиваються у перші 7 днів після зараження, але буває і так, що інкубаційний період затягується аж до 1-6 місяців. Основні шляхи, по яких інфекція потрапляє в організм:

  • слизові оболонки;
  • невеликі подряпини і порізи на шкірі;
  • дихальні шляхи;
  • органи травлення.

Інфекція проникає в організм людини найчастіше через дихальні шляхи, механічні пошкодження шкіри і слизових оболонок, а також через слизові оболонки органів травлення. Через лімфатичні шляхи інфекція проникає в лімфатичні вузли, в яких вона розмножується і періодично просочується в кров.

У кожної людини, яка перенесла бруцельоз формується імунітет до захворювання, але лише на 3-5 років. Після цього людина знову може захворіти.

Не в кожному випадку бактерії, які проникли до організму  призводять до розвитку бруцельозу, так як відповідна реакція організму багато в чому залежить від стану імунної системи. У зв’язку з цим, симптоматика у різних людей проявляється по-

різному. У одних з’являється загальне запалення організму, в інших людей хвороба або взагалі жодним чином себе не проявляє, або протікає непомітно в хронічній формі. Зазвичай ознаки бруцельозу у людини мають більшу схожість з загальним розмитим запальним процесом в організмі і виявляють себе через підвищення температури тіла ближче до вечора (під ранок температура повертається до нормального значення), підвищене потовиділення, озноб та інше.

Найважливіший симптом гострого бруцельозу у людини це лихоманка (від 39 до 40 градусів). При цьому хворий з температурою відчуває себе нормально, може читати і дивитися телевізор. Така форма захворювання не становить небезпеки для життя і завжди, навіть без відповідного медикаментозного лікування, вона закінчується одужанням людини. Хронічний бруцельоз завжди супроводжується синдромом загальної інтоксикації (болить голова, з’являється загальна слабкість).

До загальних симптомів відносять невисоке, але стійке підвищення температури тіла, погіршення сну, зниження активності, погіршення апетиту. Крім того, у хворих відзначається ураження статевої та нервової систем, а також ураження суглобів.

Найчастіше хронічна форма проявляється через суглобовий та м’язовий біль. Причому уражаються головним чином великі суглоби (тазостегнові, ліктьові, колінні). Проявляється це через припухлість та обмеження суглобової рухливості, але шкіра на них не змінює свого кольору.

Наслідки захворювання

Відсутність лікування або його переривання нерідко становиться причиною хронічної форми хвороби. Найбільш небезпечним наслідком є інвалідність, обумовлена сильним ураженням опорно-рухового апарату. Бруцельоз може призвести до викиднів у вагітних жінок. Важливо пам’ятати, що у 20-30% хворих, у яких повністю зникли всі симптоми хвороби настає загострення хвороби.

Диспансерне спостереження

Особи з первинно-латентним протіканням захворювання, які позитивно реагують на бруцельоз за серологічними реакціями, підлягають диспансерному спостереженню на протязі 1 року з кратністю медичного обстеження 1 раз на квартал. У разі наростання титру за результатами серологічних реакцій вони підлягають повторному обстеженню – 1 раз у 2 місяці (при постановці діагнозу призначається відповідне лікування).

У разі появи скарг, які не виключають захворювання на бруцельоз, слід провести поглиблене дослідження (бактеріологічний посів крові, загальний аналіз крові та сечі, повторна постановка реакцій Райта та Хеддельсона, погодинне вимірювання температури) та направити на консультацію до інфекціоніста. При відсутності скарг наприкінці диспансерного спостереження проводять обстеження крові в реакції Райта, і при негативному результаті спостереження зупиняється.

Всі особи, що мали контакт у вогнищі з тваринами особистого господарства, у тому числі діти, підлягають терміновому обстеженню (клінічний огляд, серологічне дослідження крові тощо). Медичне спостереження за такими контингентами встановлюється на протязі 6 місяців (максимальний термін інкубаційного періоду). Контактним особам проводять лабораторне обстеження і спостереження кожні 2 місяці. При відсутності скарг після закінчення даного терміну спостереження у вогнищі припиняється. У випадку появи скарг, слід провести поглиблене обстеження (посів крові, реакція Райта тощо).

Профілактика бруцельозу

Працівники м’ясокомбінатів, шкіряних фабрик, тваринницьких ферм тощо, в обов’язковому порядку, повинні застосовувати різного роду захисні засоби (комбінезони, респіратори, гумові рукавички і чоботи, халати та інше), відповідні дезінфікуючі засоби, додержуватись правил особистої гігієни тощо. Нормативними документами регламентовано своєчасне проходження тваринниками медичних обстежень на

бруцельоз.

Ці дослідження на території Дніпропетровської області проводяться лише на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Консультацію по організації та проведенню досліджень на бруцельоз можливо отримати у відділенні та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» за телефонами:      731-96-81, 731 95-57.

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email