Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 23.03.18р. по 29.03.18р.


За період з 23.03.18р. по 29.03.18р. з приводу гострих респіраторних інфекцій та грипу за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 11 тисяч 384 особи (інтенсивний показник 342,6). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність знизилась на 13,5%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 54% та показника минулого року на 12%.

Епідемічний поріг на жодній адміністративній території області не перевищено.

Високі рівні захворюваності залишаються серед мешканців м.Вільногірськ, м.Нікополь, м.Павлоград, Синельниківського, Новомосковського, Верхньодніпровського та Нікопольського  районів.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип знизилась на 14%. Зареєстровано 7 тисяч 295 випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих – 64%.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ та грипу по області знизилась на 5%. Всього госпіталізовано 456 осіб, з них 397 дітей.

З початку епідемічного сезону в Дніпропетровській області щеплено проти понад 25 тис. осіб (73% від запланованих).

За результатами вірусологічного моніторингу, який проводиться ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на поточному тижні встановлено циркуляцію вірусів грипу В та пандемічного вірусу грипу А(H1N1).

За звітній тиждень на кір захворіло 26 осіб проти 48 на попередньому тижні. В м.Дніпро зареєстровано спалах кору серед вихованців ДНЗ №392 Самарського району (3 дітей).

Загальна кількість захворілих на кір у поточному році склала 334 особи, показник захворюваності 10,6 знаходиться на високому рівні. Випадки реєструвалися на 14 адміністративних територіях. Зареєстровано 10 спалахів: м.Дніпро (2), м.Кривий Ріг, м.Марганець, м.Нікополь (2), Магдалинівському (2), Дніпровському та П’ятихатському районах.

Серед захворілих у 2018 році, понад 45% – особи ромської національності (161 особа – не щеплені проти кору).

В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 64% (228 дітей). Основна причина виникнення захворювань – відсутність у більшості захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динаміку поширення кору серед населення епідеміологічний прогноз – несприятливий.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 2,5%. Всього по області зареєстровано 197  випадків захворювання (показник на 100 тисяч населення 5,9) проти 202 випадків (інтенсивний показник 6,1) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 71% (139 випадків).

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 9 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,27) проти 8 осіб (показник захворюваності 0,24) на попередньому тижні.

За звітний тиждень в лікувально-профілактичні заклади області  за медичною допомогою звернулись 4 особи, які контактували з хворою на сказ твариною. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  проведено епідеміологічне обстеження вогнища. Контактні особи отримують  лікувально-профілактичні щеплення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email