Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 23.02.18р. по 01.03.18р.


За період з 23.02.18р. по 01.03.18р. з приводу гострих респіраторних інфекцій та грипу за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 18 тисяч 417 осіб (інтенсивний показник 554,3). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність знизилась на 4%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 50%, проте вище показника минулого року на 17%.

Епідемічний поріг на жодній адміністративній території області не перевищено.

Високі рівні захворюваності залишаються серед мешканців м.Жовті Води, м.Вільногірськ, м.Нікополь, м.Кам’янське, м.Павлоград, Синельни-ківського, Верхньодніпровського, Нікопольського, Новомосковсь-кого, Томаківського районів.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип знизилась на 6%. Зареєстровано понад 12 тисяч випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих – 68%.

За даними департаменту освіти Дніпропетровської ОДА, у зв’язку з високими рівнями захворюваності серед дітей, тимчасово призупинено навчально-виховний процес серед учнів 29 загальноосвітніх шкіл та 203 окремих класи (в м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, м.Марганець, м.Нікополь, м.Покров та Новомосковському районі) із загальною кількістю понад 6 тисяч учнів.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ та грипу по області знизилась на 17%. Всього госпіталізовано 573 особи, з них 493 дітей.

З початку епідемічного сезону в Дніпропетровській області щеплено проти понад 25 тис. осіб (73% від запланованих).

За результатами вірусологічного моніторингу, який проводиться ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на поточному тижні встановлено циркуляцію переважно вірусів грипу В. Також в поодиноких випадках  встановлено циркуляцію пандемічного вірусу грипу А(H1N1), парагрипу та аденовірусів.

За звітній тиждень зареєстровано 17 випадків захворювання на кір проти 26 на попередньому тижні.

Загальна кількість захворілих на кір у поточному році – 230 осіб (інтенсивний показник 6,9). Випадки реєструвалися на 13 адміністративних територіях. Зареєстровано 8 спалахів: м.Дніпро, м.Кривий Ріг, м.Марганець, м.Нікополь (2), Дніпровському та Магдалинівському (2) районах.

Серед захворілих у 2018 році – 43% особи ромської національності (99 захворілих, які не щеплені проти кору).

В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 67% (154 дитини). Основна причина виникнення захворювань – відсутність у більшості захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динаміку поширення кору серед населення епідеміологічний прогноз – несприятливий.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 7,5%. Всього по області зареєстровано  197 випадків захворювання (показник на 100 тисяч населення 5,93) проти 213 випадків (інтенсивний показник 6,41) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 66,5% (131 випадок).

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 4 особи (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,12) проти 12 осіб (показник захворюваності 0,36) на попередньому тижні.

За минулий тиждень в лікувально-профілактичні заклади області за медичною допомогою звернулися 6 осіб, які контактували з хворими на сказ тваринами. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проведено епідеміологічне обстеження вогнищ. Контактні особи отримують  лікувально-профілактичні щеплення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12,5 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email