Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 16.02.2018р. по 22.02.2018р.


За період з 16.02.2018р. по 22.02.2018р. з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 19 тисяч 241 особа (інтенсивний показник 579,1). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність знизилась на 9%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 37% проте вище показника минулого року на 14%.

Високі рівні захворюваності залишаються серед мешканців м.Вільногірськ, м.Жовті Води, м.Павлоград, м.Кривий Ріг, м.Кам’янське, Томаківського, Софіївського, Новомосковського районів.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип знизилась  на 10%. Зареєстровано понад 13 тисяч випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих  – 70%.

За даними департаменту освіти Дніпропетровської ОДА у зв’язку з високим рівнем захворюваності тимчасово призупинено навчально-виховний процес серед учнів 57 загальноосвітніх шкіл (з яких 13 – по м.Кривий Ріг, 11 – по Межівському району, 7 – по Нікопольському району) та 166 окремих класів в м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, м.Марганець, Новомосковський район, із загальною кількістю понад 19 тисяч учнів.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ  по області знизилась на 4%.  Всього госпіталізовано 694 особи, з них 620 дітей.

З початку епідемічного сезону в Дніпропетровській області щеплено проти грипу 25 тис. 898 осіб  (73% від запланованих).

За результатами вірусологічного моніторингу, який проводиться ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на поточному тижні встановлено циркуляцію переважно вірусів грипу В. Також, циркулювали віруси парагрипу, РС-віруси, ріновіруси.

На поточному тижні продовжується подальше розповсюдження  кору. За звітній тиждень зареєстровано – 26 випадків.

Загальна кількість захворілих на кір у поточному році – 218 осіб (інтенсивний показник 6,6). Випадки реєструвалися на 14 адміністративних територіях. Зареєстровано 8 спалахів: м.Дніпро, м.Кривий Ріг, м.Марганець, м.Нікополь (2), Дніпровському та  Магдалинівському (2) районах.

Серед захворілих у 2018 році – 43% особи ромської національності (94 захворілих, які не щеплені проти кору).

В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 68% (148 дітей). Основна причина виникнення захворювань – відсутність у більшості захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динамічне поширення кору серед населення епідемічний прогноз – несприятливий.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями зросла  на 18%. Всього по області зареєстровано 213 випадків захворювання (показник на 100 тисяч населення 6,41) проти 181 випадку (інтенсивний показник 5,45) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 60% (127 випадків).

В м.Дніпро зареєстровано сімейне вогнище гострої кишкової інфекції з трьома випадками (в тому числі дві дитини), зараження відбулось у побуті.

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 12 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,36) проти 10 осіб (показник захворюваності 0,30) на попередньому тижні.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

Василевська І.С.

Print Friendly, PDF & Email