«Кишкова інфекція – ієрсиніоз! Організація лабораторного контролю за зберіганням харчових продуктів та реалізацією готових страв».


Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ  МОЗ України», яка  атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025  проводить  дослідження на виявлення збудників особливо небезпечних інфекцій, в т.ч. ієрсиніозу ,  в харчових продуктах та об’єктах довкілля. Крім того, проводить діагностичні дослідження на ієрсиніоз хворим   терапевтичного та хірургічного профілю.

Салати з овочів - добре поживне середовище для ієрсиній.

Салати з овочів – добре поживне середовище для ієрсиній.

Щорічно серед населення  України реєструється   випадки ієрсиніозу.  Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання має виражений сезонний характер  з піком захворюваності у листопаді  та уражає передусім травний канал людини. Бактерії, які викликають це захворювання –  ієрсинії, вільно переносять вплив на них  низьких температур. Більш того, при температурі 4-6 градусів, актуальною для холодильників, вони не тільки зберігаються, але й не втрачають можливості до розмноження. Враховуючи цю особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хвороба холодильників». Крім цього, бактерії добре  переносять заморожування з наступним відтаванням.

В якості резервуара інфекції, як, власне, і джерела ієрсиніозу, виступають переважною мірою тварини. До них зокрема належать різного типу гризуни, собаки і худоба (як правило, свині). Поширення захворювання можливо і через людей, проте передача інфекції від людини до людини – явище вкрай рідкісне.

В умовах міста поширення інфекції здійснюється за рахунок гризунів, скупчення яких призводять до формування епідемічних інфекційних вогнищ. В цілому ж, передача ієрсиніозу здійснюється через харчові продукти та воду.

Зараження населення виникає під час вживання готових салатів, які містять капусту, моркву, цибулю, яблука тощо. Занесення збудника ієрсиніозу з овочами (зимовими і літніми) в харчоблоки закладів та установ супроводжується швидким інфікуванням інвентарю та обладнання, яке використовується для первинної обробки овочів, забруднюється також кухонний та столовий посуд; це призводить до обсіменіння різних готових страв, в першу чергу овочевих, в яких при відносно тривалому зберіганні відбувається накопичення не тільки збудників, але й продуктів їх метаболізму.

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ  МОЗ України» здійснює лабораторні дослідження, які дозволять встановити наявність збудника ієрсиніозу в об’єктах навколишнього середовища (овочі, фрукти, інвентар, тара, обладнання в овочесховищах і теплицях); ступінь обсіменіння ієрсиніями харчоблоку і готової продукції на підприємствах громадського харчування (готових салатів з овочів та фруктів, інвентаря та обладнання, яке використовується для приготування салатів). Крім того, проводить діагностичні

дослідження хворим    терапевтичного та хірургічного профілю на ієрсиніоз.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ  МОЗ України» атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025 Консультацію по організації та проведенню досліджень на ієрсініоз  можливо отримати у відділенні  та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» по телефонам:

731-96-81, 731 95-57.

 

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, Сіньговська С.С. – в.о. завідувача лабораторії особливо небезпечних інфекцій.

 

Print Friendly, PDF & Email