Оперативна інформація щодо захворюваності на грип та ГРІ станом на 26.01.18 року


Ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ в світі (3-й тиждень)

Європа. За даними спільного бюлетеню ВОЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами  у країнах Західної, Північної та Південної Європи активність грипу підвищилася; виявлялися віруси грипу обох типів -В і А.

США. Опублікований бюлетень Центру по контролю за хворобами, Атланта, США інформує про зростання активності грипу A (H3N2) та числа госпіталізацій і смертей головним чином серед осіб старше 65 років й дітей молодшого віку. Повідомлено широке географічне поширення грипу в 49 штатах США.

Україна. За даними Центру грипу та ГРВІ ДУ «ЦГЗ МОЗ України» у всіх областях України спостерігалася низька інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВІ, по всій території країни захворюваність на грип та ГРВІ залишається нижче епідемічного порогу, лише в деяких областях спостерігаються випадки лабораторно підтвердженого грипу. В переважній більшості визначено віруси грипу типу В, в поодиноких A(H1N1), A(H3N2). Також на території країни у поточному сезоні циркулювали віруси  парагрипу, аденовірус,  ріновірус, РС-віруси.

 

Дніпропетровська область. За даними оперативного епідеміологічного моніторингу на 4-му тижні (за період з 19.01.18р. по 25.01.2018р.) по області з приводу гострих респіраторних захворювань та грипу за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося понад 17 тисяч осіб, із них 70% діти віком до 17 років. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 22,6%.

Показник захворюваності на ГРІ та грип (сумарно) серед населення області 536,9 на 100 тисяч населення нижче епідемічного порогу, але вище  показника минулого року.

Найвищі рівні захворюваності зареєстровані серед мешканців м.Кам’янське, м.Жовті Води, м.Вільногірськ,  м.Нікополь, м.Кривий Ріг,  Криничанського, Синельниківського, Верхньодніпровського та Павлоградського районів.

Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Криничанському районі – 919,36, найменший у Васильківському районі – 213,48 на 100 тисяч населення.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип зросла на 29% і складає понад 12 тисяч випадків.

У зв’язку з високим рівнем захворюваності тимчасово призупинено навчально-виховний процес серед учнів окремих класів та загальноосвітніх шкіл в м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, м.Нікополь, м.Павлоград.

Всього (станом на 26.01.18) закрито 102 класи в 30 школах, із загальною кількістю понад 4600 учнів.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб знизилась на 2,3%, у т.ч. серед дітей на 0,5%. Всього за звітній тиждень по Дніпропетровській області госпіталізовано 632 особи, з них 535 дітей.

Летальних випадків через ускладнення від грипу не зареєстровано.

За даними вірусологічного моніторингу, який проводиться ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» на звітному тижні встановлено циркуляцію вірусу грипу В.

З початку епідемічного сезону проти грипу в області щеплено 25636 осіб (72% від запланованих), у т.ч.: медичного ризику – 7676 осіб; епідемічного ризику – 17960 осіб.

 

 

Завідувач  відділення організації епідеміологічних досліджень  ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»   Кузьменко О.В.

 

 

Print Friendly, PDF & Email