Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 19.01.2018р. по 25.01.2018р.


За період з 19.01.2018р. по 25.01.2018р. з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 17 тисяч 841 особа (інтенсивний показник 536,96). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 18,7%. Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 36%.

Високі рівні захворюваності спостерігаються серед мешканців м.Кам’янське, м.Жовті Води, м.Вільногірськ, Нікополь, Криничанському,  Синельниківському та Верхньодніпровському районах.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип зросла на 29%. Зареєстровано понад 12 тисяч випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих  – 70,8%.

У зв’язку з високим рівнем захворюваності тимчасово призупинено навчально-виховний процес серед учнів окремих класів та загальноосвітніх шкіл в м.Дніпро, м.Кам’янське м.Кривий Ріг, м.Нікополь, м.Павлоград.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ  по області знизилась  на 2,3%.  Всього госпіталізовано 632 особи, з них 535 дітей.

З початку епідемічного сезону в Дніпропетровській області щеплено проти грипу понад 25 тис. 636 осіб  (72% від запланованих).

За результатами вірусологічного моніторингу, який проводиться ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на поточному тижні встановлено циркуляцію вірусів грипу В, зокрема серед дитячого населення.

На поточному тижні продовжується подальше розповсюдження  кору. За звітній тиждень зареєстровано – 33 випадки кору.

Загальна кількість захворілих на кір у поточному році – 82 особи (інтенсивний показник 2,4). Випадки реєструвалися на 12 адміністративних територіях: м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, м.Марганець, м.Нікополь, м.Жовті Води, Дніпровському, Криничанському, Магдалинівському, Новомосковському, Синельниківському та Солонянському районах.

В загальній структурі захворілих на кір питома вага дітей до 17 років – 61% (50 дітей), найбільша кількість випадків зареєстрована серед дітей 1-4 та 10-14 років. Основна причина виникнення захворювань – відсутність у більшості захворілих щеплень проти кору. Враховуючи динамічне поширення кору серед населення епідемічний прогноз – несприятливий.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями зросла  на 12,9%. Всього по області зареєстровано 149 випадків захворювання (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 4,48) проти 132 випадків (інтенсивний показник 3,97) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 66,4% (99 випадків).

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 6 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 0,18) проти 9 випадків (показник захворюваності 0,27) – зменшення на 3 випадки.

За минулий тиждень зареєстровано один осередок сказу серед тварин. З хворою на сказ твариною контактних 2 особи. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» забезпечено проведення епідеміологічного обстеження вогнища. Контактні особи отримують  лікувально-профілактичні щеплення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

 

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email