Епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір та заходи профілактики


Кір - висококонтагіозне гостре вірусне захворювання.

Кір – висококонтагіозне гостре вірусне захворювання.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я  (ВООЗ) ситуація щодо захворюваності на кір в Європейському регіоні залишається напруженою. За даними Європейського центру профілактики і контролю захворювань (ЕСДС) за період з 01.11.2016р. по 31.10.2017р.  зареєстровано 13 тисяч 726 випадків кору у 26 країнах. Спалахи зареєстровані в Румунії – близько 5,0 тисяч випадків, в Італії – понад 4,8 тисяч, Німеччини – понад 950 випадків,  Франції – 420, Бельгії – 365 випадків. З початку жовтня 2017 року ситуація по захворюваності на кір ускладнилася в Сербії. У 2017 році зареєстровано 30 летальних випадків від кору, з них 22 – в Румунії, 3 – в Італії і по одному випадку – в Німеччині, Португалії, Франції та Іспанії.

В Україні у 2017 році захворюваність кором зросла в 43 рази (зареєстровано 3382 випадки, інтенсивний показник на 100 тис. населення 7,94 проти 78 вип., інт.пок. 0,18 за 2016 рік). Лише у листопаді місяці було зареєстровано понад 1000 випадків.

Найвищі рівні захворюваності спостерігаються в Івано-Франківській, Одеській, Закарпатській, Тернопільській та Запорізькій областях.

Зареєстровано понад 100 спалахів в 15 регіонах країни. Також зареєстровані летальні випадки від ускладнень кору (в Одеській області 2 дітей та 3 дорослих).

По Дніпропетровській області епідемічна ситуація з кору значно ускладнилась з жовтня 2017 року. Так протягом 2017 та перших днів 2018 року захворюваність на кір зросла у 26 разів, зареєстровано 63 випадки (інт.пок 1,8), проти 2 випадків (інт.пок 0,06) у 2016 році.

Випадки захворювання кором зареєстровані на 9-ти адміністративних територіях області: м. Кам’янське, м. Кривий Ріг, м.Дніпро, м. Марганець, Дніпровський, Криничанський, Васильківський, Новомосковський та  Синельниківський райони.

Майже щодня реєструються нові випадки захворювання на кір.

За останній час на території області зареєстровано 4 спалахи кору: в м.Кам’янське – 2 спалахи; м. Кривий Ріг та м.Дніпро – по 1 спалаху.

За даними епідеміологічного розслідування встановлено, що серед захворілих 65% (41 випадок) складають діти до 17 років (у тому числі діти 4, 6, 11 місяців, які відносяться до вразливої категорії стосовно виникнення найбільш важких ускладнень).

При проведенні аналізу щепленості захворілих встановлено, що серед захворілих дітей 78% не щеплені проти кори.

Серед загальної кількості захворілих 67% складають особи, які не отримали щеплення або дані про щеплення відсутні (що також розцінюється, як відсутність щеплень).

Діагноз кору лабораторно підтверджено у вірусологічній лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» у 42 випадках (67%), у 10 випадках (15%) дослідження тривають, інші випадки встановлено за клінічними та епідеміологічними показниками.

Зважаючи на динамічне поширення кору серед населення епідеміологічний прогноз – несприятливий.

Основний засобіб профілактики кору - імунізація

Основний засіб профілактики кору – імунізація

Основним засобом профілактики кору є активна імунізація. Вакцинація проводиться в щеплювальних кабінетах в державних та приватних медичних закладах  вакциною КПК (кір, паротит, краснуха) згідно календаря профілактичних щеплень. Вакцинація проти кору проводиться дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у шість років.

Шановні батьки! Альтернатив вакцинації немає. Дайте шанс Вашим дітям бути здоровими. Звертайтесь до своїх дільничних педіатрів, сімейних лікарів для отримання щеплення від цієї небезпечної хвороби.

 

Керівник: Резвих В.Г

Виконавець: Кузьменко О.В.- завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

 

Print Friendly, PDF & Email