Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 08.12.2017р. по 14.12.2017р.


За період з 08.12.2017р. по 14.12.2017р. з приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 18 тисяч 815 осіб (інт.пок. 571,09)  проти 17 тисяч 800 осіб (інт.пок. 515,85) на попередньому тижні. Захворюваність зросла на 5,7%.

Показник захворюваності по області нижче показнику минулого року на 55%, разом з тим, епідемічний поріг перевищено на 7,8%.

Найвищі рівні захворюваності зареєстровані серед мешканців м.Павлоград, м.Вільногірськ, м.Кам’янське, Новомосковського, Юр’ївського та Синельників-ського районів.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип зросла на 7%. Зареєстровано понад 14 тисяч випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих складає 75%.

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб з приводу ГРІ  по області зросла на 20%.  Всього госпіталізовано 722 особи, з них 600 дітей (4% від захворілих дітей).

За результатами вірусологічного моніторингу, який проводиться ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на поточному тижні встановлено циркуляцію вірусів грипу В, зокрема серед дитячого населення.

З початку епідемічного сезону в Дніпропетровській області щеплено проти грипу 23 тис. 327 осіб (65,5%) від запланованих.

Серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 7%. Всього по області зареєстровано 151 випадок захворювання (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 4,58) проти 162 випадку (інтенсивний показник 4,92) на попередньому тижні. Захворюваність відповідає сезонному рівню.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 76% (115 випадків, у тому числі 37 випадків серед організованих дітей).

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ гострих кишкових інфекцій у 97,8% випадків факторами передачі стали продукти харчування. Серед ймовірних факторів найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 31,8%, на  м’ясну продукцію – 22%, овочі/фрукти – 12,9%, рибну продукцію – 7,6%, на яйця – 6,1%, кондитерські вироби – 1,5%.

В м.Синельникове зареєстровано групове захворювання на харчову токсикоінфекцію серед вихованців Дошкільного навчального закладу №12, всього надійшли екстрені повідомлення щодо захворювання 3х дітей. Протиепідемічні заходи тривають.

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулись 9 осіб (показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 0,27) проти 10 осіб на минулому тижні (показник захворюваності 0,30). Випадки реєструвались на 5-ти адміністративних територіях.

За минулий тиждень зареєстровано 1 випадок сказу серед тварин, контактних з хворою тваринною та постраждалих не зареєстровано. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» забезпечено проведення епідеміологічного обстеження вогнища.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

Гончарова О.В.      

Print Friendly, PDF & Email