Санітарно – епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за період 06.10.2017р. по 12.10.2017р.


За період з 06.10.2017р. по 12.10.2017р. серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 20%. Всього по області зареєстровано 171 випадок  захворювання  (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 5,19) проти 213 випадків (інтенсивний показник 6,47) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 19,4% ( 100 випадків, у тому числі 50 випадків серед організованих дітей).

Рівні захворюваності на гострі кишкові інфекції відповідають сезонним для даного періоду року.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ гострих кишкових інфекцій у 97,6% випадків факторами передачі стали продукти харчування. Серед ймовірних факторів найбільша питома вага припадає на м’ясну продукцію – 38,9%,  молочну продукцію – 17,9%, овочі та фрукти – 16,7%, на рибну продукцію – 6,8%, на яйця– 6,2%, кондитерські вироби – 2,5%.

З приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 14 тисяч 405 осіб.

Показник захворюваності по області менше показника минулого року на 21%. Епідемічний поріг в цілому по області не перевищено.

Перевищення середнього обласного показнику захворюваності спостерігається на 15 адміністративних територіях. Найбільші рівні захворюваності зареєстровані серед мешканців  м.Вільногірськ, м.Павлоград,  Новомосковського та  Криничанського районах.

Серед дітей віком 0-17 років захворюваність на гострі респіраторні інфекції та грип складає 10 тисяч 720 випадків. Питома вага дітей в загальній структурі захворілих  складає 74,4%.

По Дніпропетровській області госпіталізовано 425 осіб, з них 367 дітей (3,4%).

В м.Кам`янське зареєстровано спалах кору у побуті серед осіб ромської національності. Всього захворіло 6 дітей віком від 1,5 місяців до 17 років. Захворілі госпіталізовані в інфекційне відділення КЗ «Кам’янська міська лікарня №7» ДОР» та КЗ «Дніпропетровська міська лікарня  №21» ДОР». Основна причина спалаху – відсутність щеплень проти кору у дітей при тісному спілкуванні із захворілими на кір родичами в м. Києві.

Фахівцями ВСП «Кам’янский міський відділ лабораторних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» сумісно з фахівцями управління охорони здоров’я Кам’янської міської ради проводяться відповідні протиепідемічні заходи.

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулася 1 особа. Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 0,03.

За минулий тиждень, в 7 – х осередках сказу серед тварин, зареєстровано 10 контактних та 2 постраждалих особи. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» забезпечено проведення епідеміологічного обстеження вогнищ. Всі контактні та постраждала особи оглянуті лікарем рабіологом, призначено лікувально-профілактичні щеплення. Усі  підлягаючі, отримують  профілактичне лікування.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

Василевська І.С.     

Print Friendly, PDF & Email