Санітарно – епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за період 15.09.2017р. по 21.09.2017р.


За період з 15.09.2017р. по 21.09.2017р. серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 6%. Всього по області зареєстровано 273 випадки  захворювання  (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 8,83) проти 291 випадків (інтенсивний показник 8,83) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 60% (155 випадків, у тому числі 55 випадків серед організованих дітей).

Рівні захворюваності на гострі кишкові інфекції відповідають сезонним для даного періоду року.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ гострих кишкових інфекцій у 97% випадків факторами передачі стали продукти харчування. Серед ймовірних факторів найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 26,7%, м’ясну продукцію – 25,5%, овочі та фрукти – 18,7%, на яйця – 9,4%,  на рибну продукцію – 8,1%, кондитерські вироби – 3,8%.

Серед вихованців Дошкільного навчального закладу №60 м.Павлоград зареєстровано епідемічне ускладнення на гостру кишкову інфекцію, під час якого захворіло 4 дитини з 3х різних груп.  В м.Кривий Ріг зареєстровано 2 локальних групових захворювання на гостру кишкову інфекцію, під час яких захворіло по 3 людини. В одному випадку захворіло 3 дитини з 2х різних сімей, зараження дітей відбулось під час вживання харових страв на дні народжені. В іншому випадку захворіли 3 особи з однієї родини (в тому числі 1 дитина) – захворювання пов’язані з вживанням харчової страви домашнього виготовлення.

Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проводяться епідеміологічні розслідування даних групових захворювань з відбором проб навколишнього середовища та обстеженням контактних осіб. Заходи тривають.

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулося 5 осіб проти 6 осіб на минулому тижні. Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 0,15 проти 0,18 на минулому тижні. Випадки реєструвались на 4х адміністративних територіях області. Спалахи, групові випадки захворювання на вірусні гепатити не зареєстровані.

За минулий тиждень зареєстровано 1  випадок сказу серед тварин, контактних  з хворою твариною  та постраждалих не зареєстровано.

Зареєстровано 1 випадок підозри захворювання на лептоспіроз у мешканця м. Новомосковська.

За допомогою в медичний заклад  міста Дніпро  з приводу отруєння грибами звернулася та госпіталізована 1 особа.  Постраждала  вживала дикорослі гриби, які були самостійно зібрані та приготовлені в домашніх умовах.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 13 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

Василевська І.С.

Print Friendly, PDF & Email