28 вересня Всесвітній день боротьби зі сказом


28 вересня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі сказом».

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  нагадує :

Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, у Сполучених Штатах Америки за підтримки Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. Цей День має щорічний характер і проводиться 28 вересня починаючи з 2007 року.

У Всесвітній день боротьби проти сказу увага залучається до наслідків цієї хвороби у людей та тварин і до того, як запобігти і зупинити сказ, ведучи боротьбу з цією хворобою серед тварин. За даними спонсорів, Альянсу з боротьби проти сказу і Центрів Сполучених Штатів Америки щодо боротьби з хворобами і профілактиці хвороб,  щорічно 55 000 осіб вмирає від сказу – в середньому, одна людина кожні 10 хвилин.

За даними ВООЗ  сказ реєструється в 113 країнах світу та входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, при якому відбувається ураження центральної нервової системи та,  за відсутності вчасного лікування, смерть.

На території Дніпропетровської області ситуація зі сказу залищається нестійкою. У 2017 році зареєстровано 1 випадок сказу серед людей та 42 ви-падки серед тварин. Для порівняння у 2016 році  зареєстровано 1 випадок сказу серед людей та 37 випадків серед тварин. Таким чином захворюваність серед тварин зросла на 5 випадків.

 

Попередити захворювання на сказ можливо при дотриманні таких правил:

– щорічно прищеплювати проти сказу домашніх собак і кішок;

– не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;

– уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;

– усі роботи при розборі туш тварин для запобігання пораненням проводити в рукавичках, з дотриманням правил безпеки;

– при укусі тваринами  промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду і негайно звернутися в травматологічний пункт.  

            Застерігаємо, що сказ не лікується. Єдиним способом боротьби з ним є профілактичні заходи. І врятувати життя людини можна лише за допомогою профілактичних щеплень, які безкоштовно проводяться у лікувально- профілактичних закладах області.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ВДБФ  ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email