Санітарно – епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за період з 01.09.2017р. по 07.09.2017р.


За період з 01.09.2017р. по 07.09.2017р. серед мешканців Дніпропетровської області захворюваність гострими кишковим інфекціями знизилась на 16,5%. Всього по області зареєстровано 259 випадків захворювання  (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 7,86) проти 310 випадків (інтенсивний показник 9,41) на попередньому тижні.

Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих на гострі кишкові інфекції складає 64,5% (167 випадків, у тому числі 29 випадків серед організованих дітей).

Рівні захворюваності на гострі кишкові інфекції відповідають сезонним для даного періоду року.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ гострих кишкових інфекцій у 95,4% випадків факторами передачі стали продукти харчування. Серед ймовірних факторів найбільша питома вага припадає на овочі та фрукти – 28,3 м’ясну продукцію – 23,5%, молочну продукцію – 22,1%, на яйця – 9,7%,  на рибну продукцію – 6,2%;, кондитерські вироби – 3,5%.

В м. Кам’янське серед учнів (5-7 класів) КЗ «Середня загальноосвітня школа №30» зареєстровано епідемічне ускладнення з гострої кишкової інфекції, під час якого захворіло 7 дітей. Ймовірною причиною захворювання послужило вживання  1 вересня 2017 року харчових страв, виготовлених в шкільній їдальні.

Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проведено епідеміологічне розслідування з дослідженням проб зовнішнього середовища та біоматеріалу. При лабораторному обстеженні хворих та працівників шкільної їдальні виділено збудник – норовірус. Під час проведення епідеміологічного розслідування фахівцями Кам’янського лабораторного центру, виявлені порушення санітарно – гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційних режимів, які сприяли виникненню спалаху. Протиепідемічні заходи тривають.

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулося 7 осіб проти 10 осіб на минулому тижні. Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 0,21 проти 0,3 на минулому тижні. Випадки реєструвались на 6 адміністративних територіях області. Спалахи, групові випадки захворювання на вірусні гепатити не зареєстровані.

За минулий тиждень, в одному осередку сказу серед тварин, зареєстровано 7 контактних осіб. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» забезпечено проведення епідеміологічного обстеження вогнища. Всі контактні особи оглянуті лікарем рабіологом, призначено лікувально-профілактичне щеплення. Усі отримують  профілактичне лікування.

Зареєстровано 1 випадок підозри захворювання на лептоспіроз у мешканця м. Дніпро.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 13 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

Василевська І.С.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email