Обережно лептоспіроз !


У 2017 році реєструються випадки захворювання  населення області на лептоспіроз. При вибіркових дослідженнях більше 30 % гризунів  заражені на лептоспіроз та є  носіями збудника інфекції.  

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»   повідомляє, що у поточному році серед населення області реєструються випадки захворювання на лептоспіроз. Один з випадків закінчився летально.

 

Збудник лептоспірозної  інфекці при електронній мікроскопії

Збудник лептоспірозної інфекці при електронній мікроскопії

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації і погіршення прогнозу.

Джерело і резервуар збудника інфекції – хворі і перехворіли тварини, які  виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також  виділеннями з легенів і статевих органів.                                                                                                                                  Гризуни є постійними резервуарними носіями лептоспір. У зв’язку з цим гризуни, а також собаки – лептоспіроносії  несуть велику епідеміологічну та епізоотологічну  небезпеку.

Сірий пацюк- найнебезпечніше джерело лептоспірозу.

Сірий пацюк- найнебезпечніше джерело лептоспірозу.

Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.

Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний.                                                                                                                                              Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, купанні, риболовлі, при сільськогосподарських роботах, роботі в вугільних шахтах, при прямому контакті при догляді за хворими тваринами, при укусі гризу-нами. Можливий професійний характер зараження. До групи ризику нале-жать тваринники, меліоратори, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд та каналізації, мисливці, рибалки, шахтарі.

Сприйнятливість до лептоспірозу у людей висока. Більшість випадків зараження припадає на літньо – осінній період.

Хвора людина не становить небезпеки по зараженню інших людей. Пряма передача інфекції від людини можлива тільки в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком.

Лептоспіри проникають в організм людини через слизові оболонки травного тракту, а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру, з кров’ю розносяться по всьому організму.

Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб.

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися :

– купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води.

– бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;

– при виконанні  польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички.

-забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин,

сиру, воду з відкритих водоймищ.

      Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри та склер, крововиливи в сітківку ока тощо ),   негайно звертайтесь за  медичною допомогою.

Діагностика проводиться шляхом виявлення антитіл проти лептоспір в крові за допомогою високочутливої ​​і специфічної реакції мікроаг-лютинації.

Антитіла при лептоспірозі з’являються пізно, досягають максиму на 3-му тижні і пізніше. З метою ранньої діагностики рекомендується дослідження парних сироваток крові – взяту в перші дні захворювання і через 5 днів.

Для виконання таких лабораторних  досліджень   необхідно звертатись до ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» (м. Дніпро, вул.  Щербаня, 6, тел. 731-96-74),  де проводиться прийом проб  на лабораторне дослідження та видача результатів дослідження.

У Дніпропетровській області дослідження  крові (біоматеріалу) та об’єктів довкілля (гризунів) виконує єдина атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025  лабораторія особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів  ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України»

( тел. 767-03-72).

Консультацію щодо обстеження на лептоспіроз можна отримати у відділенні особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», тел. 731- 96-81.

Інформація щодо проведення лабораторних досліджень розміщена на сайті ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» www.dolc.dp.ua.

Не будьте байдужими до свого здоров’я !

 

Керівник  : Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email