Швидка діагностика віруса Коксакі в м.Дніпро.


На базі вірусологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проводяться дослідження на ентеровірусів, у т.ч. вірусів Коксакі В, поліовірусів.

Вірус Коксакі.

Вірус Коксакі.

В липні 2017 року в Україні з’явились випадки захворілих вірусом Коксакі, які відпочивали на популярних курортах.

Вірус відноситься до сімейства Picornavirio роду Enterovirus. Він являє собою РНК-місткий вірус. Вірус Коксакі поділяється на 2 групи – А і В, котра з яких містить серогрупи, які відрізняються по антигенним властивостям.

 

Джерелом інфекції: являється хворий або носій.

Механізм передачі: повітряно-крапельний або аліментарне інфікування. Механізм передачі реалізується через загальний посуд, забруднену воду, немиті руки, овочі та фрукти. Сприйнятливими до вірусу є діти віком від 3 до 10 років та літні люди.

 Особливості клінічного перебігу: час від зараження до перших симптомів складає 2-10 днів. Початок захворювання гострий, лихоманка, біль у м’язах, диспепсичний синдром, поліморфізні клінічні симптоми, обумовлені поразкою ЦНС, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, легенів, печінки, нирок.

Лабораторна діагностика

На базі вірусологічної лабораторії відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проводяться дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) з визначення енторовірусів, у т.ч. вірусів Коксакі В, поліовірусів. Вартість дослідження проби фекалій або ліквору методом ПЛР складає 153,8 грн. у т.ч. з ПДВ. Термін проведення досліджень складає 1-2 робочого дня.

Також, на базі вірусологічної лабораторії проводяться дослідження біоматеріалу з метою виділення ентеровірусів, у т.ч.поліовірусів, вірусів Коксакі, ЕСНО на культурах клітин. Вартість дослідження проби фекалій або ліквору методом культур клітин складає 131,1 грн. у т.ч. з ПДВ. Термін проведення дослідженень складає 2 тижня.

За консультаціями можна звертатись за телефонами:  відділення організації епідеміологічних досліджень – 731-96-19, вірусологічна лабораторія – 731-96-83.

 

Керівник: Резвих В.Г. – заступник директора.

Виконавець: Злобіна Н.С. – лікар-епідеміолог, Бредихіна М.О. – завідувач вірусологічною лабораторією, Кісельов Д.А. – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань.

Print Friendly, PDF & Email