Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій та їх профілактика.


В Дніпропетровській області відмічається зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції в Дніпропетровській області нестійка. Так, у поточному році захворюваність  серед населення області зросла майже в 2 рази. Більш ніж 70% захворілих – це діти до 18 років.

Щороку в області реєструються групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій, у тому числі серед дітей в організованих дитячих колективах.

За 6 місяців поточного року в області зареєстровано 48 епідемічних ускладнень. Загальна кількість постраждалих склала 190 осіб, з них 164 дитини.

В 50% випадків епідемічні ускладнення пов’язані з дитячими закладами, переважно з дошкільними навчальними закладами, із зараженням у побуті – 45%.

Більшість зареєстрованих ускладнень викликані ротавірусами (50%) та збудником сальмонельозу (10%). Також серед збудників кишкових інфекцій які виділялися від хворих та контактних осіб – норавіруси, кишкові аденовіруси, патогенний стафілокок, умовно-патогенні бактерії кишкової групи, такі як клебсієли, ентеробактер та інші.

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, брудні руки  та предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах захворювання необхідно звертатися до лікаря.

Традиційно, зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції бактеріальної природи відмічається влітку.

Щоб вберегти себе та ваших близьких від гострих кишкових інфекцій,  харчових отруєнь фахівці МОЗ України рекомендують дотримуватись 5 кроків: 

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
  • мийте руки після відвідування туалету
  • вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду
  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

З метою зниження ризику виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь на базі ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» на договірній основі можна пройти курс гігієнічного навчання з питань профілактики інфекційних захворювань, профілактичні бактеріологічні обстеження на кишкову групу інфекцій, патогенний стафілокок. Детальнішу інформацію можливо отримати за телефонами (056) 731-96-19, (056) 731-96-81, 731-96-74.

 

Кісельов Д.А. – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень.

Print Friendly, PDF & Email