ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ


Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

У 2016 році в Україні 115 осіб постраждали від ботулізму

У 2016 році в Україні 115 осіб постраждали від ботулізму

З початку року в ряді областей  зареєстровані випадки захворювання на ботулізм від вживанням рибної продукції, в тому разі  виготовленої на українських підприємствах. Є летальні випадки.

В минулому році в нашій області  зареєстровано 6  випадків захворювання на ботулізм, 3 з них закінчилися летальним ісходом. В основному, це в’ялена риба, виготовлена в домашніх умовах.

Захворювання виникає тільки тоді, коли створюються особливі умови для розмноження палички ботулізму та утворення нею токсину:

  • відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів, копченні рибних, м’ясних продуктів, що забрудненні збудником ботулізму);
  • температура від +15 до +37°С, якщо ж вона нижча, життєдіяльність його різко гальмується і при температурі 0°С мікроб не розмножується, токсин не виділяється.
Збудник ботулізму існує в двох формах.

Збудник ботулізму існує в двох формах.

Збудник розмножується без доступу кисню при неякісній обробці та приготуванні м’ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в’яленої риби, ковбаси та інших продуктів, особливо в домашніх умовах.

На сьогодні в Україні немає препаратів для специфічного лікування ботулізму. МОЗ України робить усе можливе для прискорення забезпечення пацієнтів необхідними препаратами

Найбільшою гострою проблемою для нашої області є «рибний» ботулізм, у зв’язку з поширенням домашнього приготування в’яленої та копченої риби.

З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

  • виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
  • консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
  • консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
  • не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі  м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
  • не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Симптоми ботулізму     Обережно ботулізм чому в’ялена або сушена риба небезпечна?

 

Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення. Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Діагностичні дослідження біоматеріалу від хворих та  дослідження продуктів харчування  на ботулізм в області  проводяться тільки у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO17025.Телефон для довідок – (056 )731-96-81, (056 ) 767-03-72.

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.

Джерело медіа матеріали взяті зі сторінки «Центр громадського здоров’я МОЗ України» на сайті «Фейсбук»

Виконавці: Курбатова Н.О. – лікар з гігієни харчування відділу санітарно гігієнічних досліджень, Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email