Епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, після зниження, яке тривало з 2013 року, рівень захворюваності на кір в Україні знову почав зростати. Наразі наша країна – серед 14 країн світу, де спостерігається ця сумна тенденція. Причиною цього є катастрофічне зниження кількості вакцинованого населення. 

Кір - висококонтагіозне гостре вірусне захворювання

Кір – висококонтагіозне гостре вірусне захворювання

 

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір – несприятлива. За перший квартал 2017 року по Україні захворюваність на кір зросла у 16,6 раз. Зареєстровано 83 випадки кору у 6 областях: найбільше в Івано-Франківській – 62 вип., (4,49 на 100 тис.), 11 вип. (0.34 на 100 тис.) – у Дніпропетровській, по 2 випадки в Одеській та Чернівецькій областях, по 3 – у Вінницькій та Закарпатській. Переважно хворіють діти 0-17 років – 72 вип.(1.01 на 100 тис.). Захворюваність серед дітей зросла у 24 рази. Високий рівень захворюваності відмічається серед дітей 0-17 років в Івано-Франківській області – 20,01 на 100 тис. (56 вип.), в т.ч. за віковими групами 1-4 роки – 25,1 на 100 тис.(17 вип.), 5-9 років – 32.83 на 100 тис. (27 вип.), 10 – 14 років – 15, 55 на 100 тис. (11 вип.).

Епідемічний процес супроводжується спалахами. Так, в Івано-Франківській області зареєстровано 4 спалахи кору, які реєструвались: в загальноосвітніх  навчально-виховних  закладах – ЗОШ м.Татарів (3 дитини) та ЗОШ м.Яремча (8 дітей та 1 дорослий), дошкільному навчальному закладі «Сонечко» м. Тлумач (4 дитини), а також мало місце сімейне вогнище кору у м.Делятин (4 особи).

У Дніпропетровській області епідемічний процес щодо кору має спорадичний характер. Всього за 4 місяці 2017 року по області зареєстровано 11 випадків кору (м.Дніпро – 7 випадків, Дніпровський район – 3 випадки, Криничанський район  – 1 випадок).

Серед захворілих  питома вага дітей до 17 років складає 64% (7 дітей, з яких 4 – неорганізовані, 1 вихованець дошкільного навчального закладу, 2 – учні середніх загальноосвітніх навчальних закладів), дорослих 36% (4 вип.).

При проведенні щеплювального аналізу хворих встановлено: жодного щеплення не мають 5 дітей, що становить 45,5% від усіх захворілих; в одної особи відсутні дані про щеплення. Всього не щеплених 6 осіб, що становить 54,5% від 11 захворілих.

За результатами епідеміологічного розслідування всі випадків кору,  зареєстрованих по області у поточному році, за походженням віднесені до місцевих та класифіковані як: 10 –  лабораторно підтверджені та 1 клінічно сумісний.

Лабораторні дослідження біоматеріалу (сироваток крові, сечі та носоглоткових змивів) від хворих на кір та з підозрою на це захворювання серед мешканців області проводяться на базі вірусологічної лабораторії Установи та у Центральній лабораторії з діагностики кору ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України».

Питома вага лабораторно підтверджених випадків по області складає 91%. При цьому, у семи зразках біоматеріалу (сеча, носоглоткові змиви), були виділені ізоляти вірусів кору. За результатами генотипування вірусних ізолятів у регіональній референс-лабораторії ВООЗ з діагностики кору, краснухи (м. Люксенбург) було визначено циркулюючий генотип вірусу кору D8. Визначені штами подібні до штамів генетичної лінії MVi/HuLu Langat.MYS/26/11, що походять з Малайзії та активно циркулювали протягом останніх років у Китаї, Великої Британії, Австралії, Італії.

Основним засобом профілактики кору є активна імунізація. Вакцинація проводиться в щеплювальних кабінетах в державних та приватних медичних закладах  вакциною КПК (кір, паротит, краснуха) згідно календаря профілактичних щеплень. Вакцинація проти кору проводиться дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у шість років.

Шановні батьки! Альтернатив вакцинації немає. Дайте шанс Вашим дітям бути здоровими. Звертайтесь до своїх дільничних педіатрів, сімейних лікарів для отримання щеплення від цієї небезпечної хвороби.

 

Виконавець: Кузьменко О.В.- завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Злобіна Н.С.- лікар-епідеміолог відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»
Print Friendly, PDF & Email