Обережно кліщі!


У 2017 році більше 60 % кліщів інфіковані збудниками хвороби Лайма.

Основна клінічна ознака захворювання – кільцевидний висип або мігруюча еритема

Основна клінічна ознака захворювання – кільцевидний висип або мігруюча еритема

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»   повідомляє, що  аналіз вивчення іксодових кліщових бореліозів по області у 1- му кварталі  2017 року свідчить про підвищення зараженості кліщів бореліями – збудниками хвороби Лайма.

Хвороба Лайма – інфекційне трансмісивне природно-вогнищеве захворювання, основними переносниками якого є іксодові кліщі. Щорічно у весняний період спостерігається сезонна активність кліщів, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі, роботі на присадибних ділянках та інших місцях.

Борелії зі слиною кліща потрапляють у шкіру та на протязі декількох днів розмножуються, після чого поширюються на інші ділянки шкіри та внутрішні органи (серце, головний мозок, суглоби та ін.). Вони протягом тривалого часу (роками) можуть зберігатися в організмі людини, зумовлюючи хронічну або рецидивуючу форму захворювання. Хронічний кліщовий бореліоз  може розвиватися через тривалий час.

Це інфекційне захворювання, небезпечне тим, що симптоми можуть з’явитися не відразу,  а іноді через кілька місяців після інфікування. Один з перших симптомів, який може підказати про хворобу, – мігруюча по тілу еритема, що зовні нагадує кільце з червоним обідком.

Людям, які контактували з кліщем, або є підозра на наявність укусу кліща, рекомендовано обстежитись на кліщовий бореліоз. Своєчасне звернення за медичною допомогою допоможе уникнути розвиток тяжких захворювань! Матеріалом для дослідження є кліщі та сироватка крові постраждалих людей.

У Дніпропетровській області дослідження кліщів і крові виконує атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO

17025  лабораторія особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України»  (м. Дніпро, вул. Шмідта, 26, тел. 767-03-72).

Дуже важливим  для своєчасного реагування  є виявлення борелій у кліщах, знятих з людей та проведення превентивної профілактики захворювання у випадку отримання позитивного результату.

Своєчасне звернення осіб, покусаних кліщами, для обстеження  та дослідження переносника в умовах лабораторії – зменшує ризик розвитку Лайм-бореліозу.

Консультацію щодо обстеження кліщів та осіб, які постраждали від укусів кліщами можна отримати у відділенні особливо небезпечних інфекцій  ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», тел.731- 96-81.

 

Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу досліджень біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email