Для власників, керівників громад, споживачів питної води з підземних джерел водопостачання: громадських та індивідуальних колодязів, артезіанських свердловин і бюветів.


Лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» мають необхідні сертифікати атестації та акредитації на проведення лабораторних та інструментальних досліджень  питної води з різних джерел водопостачання, в тому числі і підземних.

 

Шановні підприємці, керівники громад, установ та громадяни !     

 

Значна частина сільського та певна частина міського населення області, власники дачних ділянок, садових товариств споживають воду з підземних джерел водопостачання: громадських чи індивідуальних колодязів, артезіанських свердловин,  бюветів.

  З одного боку за рядом показників вода з підземних джерел має переваги, з іншого боку, залежно від місцевості, глибини залягання та захищеності  водоносного горизонту, зовнішнього облаштування тощо, вода в більшій чи меншій мірі не  відповідає встановленим нормативам.  У разі вживання неякісної води за санітарно-гігієнічними чи мікробіологічними показниками створюється реальна небезпека виникнення різних захворювань,  як інфекційних, так і хвороб систем травлення, серцево-судинної, ендокринної, сечовидільної та інших.

В останні роки звертає на себе увагу зростання нітратного забруднення води підземних джерел. Споживання води, забрудненої нітратами, небезпечне для здоров’я, особливо для дітей до 3х років, у яких може  викликати  гостре отруєння, що приводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії  з тяжкими наслідками. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7-8% випадків закінчується смертю.   Чутливі до нітратів також особи похилого віку з захворюваннями дихальної, сердцево-судинної та інших систем. Небезпека нітратів полягає і в зниженні загальної резистентності організму, можливій мутагенній та канцерогенній дії, що сприяє збільшенню рівня різних захворювань, в тому числі онкологічних.

Тому так важливо знати і бути впевненим щодо безпечності та якості питної води.

Лабораторії Державної установи «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» мають необхідні сертифікати атестації та акредитації на проведення лабораторних та інструментальних досліджень  питної води на санітарно-хімічні, мікробіологічні, паразитологічні, токсикологічні, радіологічні та інші показники безпечності і якості питної води згідно з Санітарними нормами.

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» запрошує Вас до співпраці у проведенні  лабораторного контролю якості вихідної питної води з підземних індивідуальних чи громадських джерел водопостачання та після її доочистки для  контролю ефективності різних фільтрів, які використовуються для покращення якості води.

Дані послуги здійснюються на договірних умовах. Вартість лабораторних досліджень та інших послуг визначена Постановою КМУ від 27.08.2003 №1351 «Про затвердження тарифів (прейскурантів) на роботи і послуги, що виконуються і надаються за плату установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби».

Для подання заявок та оформлення договорів Вам необхідно звернутися за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6. За довідками та додатковою інформацією звертатися за телефонами : 731-95-83 (приймальня), 731-96-74 ( група з надання платних послуг), 731-96-73 (відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень) або  http://www.dolc.dp.ua

 

Лабораторний контроль  – запорука вживання безпечної та якісної питної  води для здоров’я людини!

 

Автор: Чубукова С.А., лікар з комунальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень.

 

 

Print Friendly, PDF & Email