Перша сходинка в розбудові громадського здоров’я в Україні – цикл тематичного удосконалення фахівців.


В період з 20.03-03.04.2017року пройшов  перший в Україні цикл тематичного удосконалення «Громадське здоров’я в Україні: стратегія розвитку» на базі Національної Медичної Академії післядипломної  освіти ім. П. Л. Шупика в м. Києві. Навчання проходило  у незвичайній атмосфері  очікування нового, у готовності працювати разом, розвиватися та досягати.

Цикл тематичного удосконалення та навчальна програма, які створені робочою групою під керівництвом професора Юрія Вороненка розрахований на два тижні навчання на кафедрі громадського здоров’я медико-профілактичного і фармацевтичного факультету академії.
До участі у його проведенні були запрошені викладачі – професори НМАПО імені П. Л. Шупика, фахівці та представники суміжних з сферою громадського здоров’я напрямків діяльності, як відображення міжнародного підходу щодо реалізації розвитку громадського здоров’я – міжсекторальність. З вітальним словом під час відкриття заходу виступила  професор Наталія Нізова, генеральний директор ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”. З доповіддю щодо стратегії розвитку громадського здоров’я в Україні виступила в.о. начальника  Управління громадського здоров’я МОЗ України Наталія Півень. На першій зустрічі зі слухачами – керівниками державних установ обласних лабораторних центрів МОЗ України, яку відкрила проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи з іноземними громадянами професор Олеся Гульчій, кожен слухач мав нагоду висловити власне бачення практичної ситуації з розвитку громадського здоров’я в регіоні, поділитися власними набутками, планами, очікуваннями та висловити побажання щодо проведення циклу. Від ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» прийняла участь заступник директора Похмурко І.В.

Велику увагу під час проведення циклу було приділено питанню профілактики неінфекційних захворювань. Президент Міжнародного наукового інституту профілактичної медицини (iRPI), екс-директор Міжнародного агентства з дослідження раку (IARC/ВООЗ), директор Інституту глобального громадського здоров’я (Франція), засновник і президент міжнародного Альянсу, що займається розробкою заходів профілактики неінфекційних захворювань, професор Пітер Бойль представив інформацію про практичні досягнення та стратегічні аспекти у діяльності інститутів та альянсу.
У своєму виступі Пітер Бойль підкреслив необхідність врахування регіональних особливостей розвитку системи охорони здоров’я, можливість залучення міжсекторального потенціалу країни або регіону до вирішення потреб населення у збереженні та укріпленні здоров’я. Європейський та міжнародний досвід з профілактики неінфекційних захворювань, у першу чергу онкологічних, з припинення тютюнокуріння, створення безпечного оточуючого середовища для населення – ось коло питань, на які звернув увагу присутніх професор П. Бойль. Він відповів на питання слухачів та представив інформацію про сучасні виклики, які стоять перед країнами та системами охорони здоров’я, обговорив аспекти співпраці з НМАПО імені П. Л. Шупика у науковому та навчальному напрямах.

Протягом циклу  тематичного удосконалення «Громадське здоров’я в Україні: стратегія розвитку». учасники не лише почули лекції провідних вчених НМАПО імені П.Л. Шупика, але й долучилися до формування стратегії розвитку громадського здоров’я в Україні.
Тема комунікації стала провідною в межах заходу, адже саме багатосторонній обмін думками між управлінськими і законодавчими центрами, науковими осередками, фахівцями-практиками та суспільством може забезпечити створення якісної системи охорони здоров’я, яка здобуде прихильність всіх залучених. Особливу увагу приділили двом каналам комунікації: ролі науково-освітніх установ, як медіаторів взаємодії між МОЗ та фахівцями-практиками, а також донесенню до суспільства інформації про здоровий спосіб життя, ключові фактори ризику та ін.

Наприкінці курсу учасники тренінгу заповнили три анкети, в яких змогли викласти бачення організації системи громадського здоров’я у своєму регіоні, в т.ч. щодо комплектування штату регіональних центрів. Можливістю представити колегам детальне бачення вирішення окремих проблем у галузі громадського здоров’я стали підготовані есе. Тематика стосувалася  епідемічного нагляду, сучасних шляхів моніторингу стану здоров’я населення, адаптації міжнародного досвіду до вітчизняних умов, питань доказовості та міждисциплінарної інтеграції, комунікації з мас-медіа, інфекційної та неінфекційної патології та ін.

Джерело інформації та медіа матеріалів сайт НМАПО імені П.Л. Шупика

Print Friendly, PDF & Email