Сьогодні відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів


Сьогодні, 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). Цей день був започаткований у 2018 році за ініціативи Генеральної асамблеї ООН.

    Мета дня – привернення уваги держав  та споживачів їжі до проблеми якості вироблених харчових продуктів.  Міжнародні організації закликають до посилення контролю за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів. На будь-якій з цих стадій продукти, які призначені для безпосереднього використання у їжу або для її приготування, можуть стати джерелом небезпеки для здоров’я людини. Ця небезпека має переважно мікробіологічний або хімічний характер. Передусім повинні враховуватися фактори безпечного використання добрив і засобів боротьби з шкідниками на стадії вирощування зернових, зернобобових, плодоовочевих і ягідних культур, безпечне виробництво м’ясопродуктів, птиці і риби, засоби їх правильного зберігання і транспортування, а також обробка під час приготування їжі або використання у їжу. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, стають причиною понад 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань. За оцінкою ВООЗ, 600 мільйонів людей, а це майже кожна десята людина в світі,  стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів.  420 000 людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів. 40% хвороб харчового походження припадає на дітей віком до п’яти років. 

     Україна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але ще й особисто кожного з нас. Відповідальність у питанні збору продуктів та складання власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних з способом харчування. У кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. 

З нагоди відзначення Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, який у цьому році проходить під слоганом «Безпека харчових продуктів – справа кожного» Центр громадського здоров’я України  запрошує сьогодні відвідайти вебінар “Ключові стратегії та найкращі практики для глобального забезпечення здоровою їжею”, який відбудеться о 15:00 (тривалість вебінару: 15:00-16:00).

У вебінарі візьмуть участь представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН та Держпродспоживслужби.

Платформа для підключення: https://who.zoom.us/j/94009627215

Протягом вебінару на вас чекають:

  • Експертні думки від спікерів з міжнародних організацій;
  • Панельні дискусії з обговоренням найкращих практик із забезпечення користі та безпеки харчових продуктів;
  • Сесія запитань і відповідей з експертами галузі;
  • Цінні ресурси та матеріали для всіх учасників.

Джерела: https://www.facebook.com/phc.org.ua/  

  https://nmuofficial.com/news/7-chervnya-vsesvitnij-den-bezpeky-harchovyh-produktiv/

Print Friendly, PDF & Email