«День здоров’я» у Першотравенській громаді


Заходи з промоції здорового способу життя в громадах Дніпропетровщини проводяться постійно. Так, 06.06.2023р  фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та ВСП «Першотравенський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» провели виїзну акцію «День здоров’я» для мешканців та персоналу шелтеру на базі КЗДО «Берізка» Першотравенської міської ради та для персоналу і вихованців КЗДО (ясла-садок) комбінованого типу «Дзвіночок» Першотравенської міської ради. 

Але до роботи на локаціях, візит до Першотравенської громади розпочався з робочої експрес-наради між заступником  генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Похмурко Інною, завідувачем ВСП «Першотравенський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Слівченко Володимиром та мером м.Перштравенськ Вінницькою Оксаною і її першим заступником Бакулою Тамарою. На нараді було обговорено питання щодо подальшої співпраці на варті громадського здоров’я  Першотравенської громади.

Потім була проведена зустріч з мешканцями та персоналом шелтеру. Заступник  генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Похмурко Інна зупинилась на основних тезах  здорового способу життя.  Вона звернула особливу увагу слухачів на питання боротьби з такими шкідливими звичками, як тютюнопаління, надмірне вживання алкоголю та інш. Окремо обговорилась тема збереження психічного здоров’я в теперішніх складних умовах життя. 

Завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Галина Шамичкова у своєму виступі розповіла про небезпеку інфекційних хвороб, таких як сказ, правець, хвороба  Лайма-бореліоз, COVID-19 та інш. Окремо зупинилась  на найважливішому профілактичному заході, як  вакцинація.

 Лікар з загальної гігієни Підгайна Світлана з іншими фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» поспілкувались з мешканцями шелтеру з обмеженими фізичними можливостями, а також зустрілись  з малечею. З дітлахами була проведена віршована руханка з правил миття рук та бесіда про режим дня, корисне харчування, спілкування з використанням гаджетів та інш.

По завершенню лекцій та бесід всі бажаючі могли виміряти свій тиск, рівень цукру в крові, проконсультуватись у сімейного лікаря.  Також мешканцям та персоналу шелтеру, за бажанням, було проведено відбір біоматеріалу для подальшого тестування на COVID-19 методом ПЛР.

Далі захід перемістився до дошкільного навчального закладу. Враховуючи специфіку роботи, акцент лекцій та бесід був спрямований на дотримання   діючого чинного санітарного законодавства. Лікар-гігієніст нагадала про основні санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги до функціонування закладу згідно Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів. Лікар-епідеміолог свій виступ присвятила вакцинокерованим дитячим інфекціям (кір, поліомієліт, кашлюк, туберкульоз, тощо). Фахівці обласного Центру відповіли на численні питання персоналу дошкільного навчального закладу. З метою дотримання правил особистої гігієни, по завершенню зустрічі, була проведена віршована руханка з правил миття рук, якої працівники закладу можуть навчити і своїх маленьких вихованців. Також всім бажаючим працівникам  КЗДО (ясла-садок) комбінованого типу «Дзвіночок» було проведено відбір біоматеріалу для подальшого тестування на COVID-19 методом ПЛР.

В ході проведення «Дня здоров’я» на обох локаціях було розповсюджено інформаційний матеріал профілактичного змісту, який надало до Центрів контролю та профілактики хвороб Міністерство охорони здоров’я України.

За сприяння та особисту участь в проведенні заходу з промоції здорового способу життя дякуємо:

  • меру м.Першотравенськ Вінницькій Оксані та першому заступнику Бакулі Тамарі;
  • директору та працівникам КНП «Першотравенський МЦ ПМСД» Ровенчук Любові, сімейному лікарю Платоновій Олесі, медичним сестрам Кургановій Вероніці та Мазнєвой-Шейка Руслані;
  • директору шелтеру Ніколаєнко Ганні та директору КЗДО (ясла-садок) комбінованого типу «Дзвіночок» Першотравенської міської ради Молчановій Ларисі.
Print Friendly, PDF & Email