Чи змінюється норма споживання води в залежності від сезону року?


Коротка відповідь така: незалежно від сезону нам треба отримати стільки рідини, скільки саме нам потрібно саме зараз. Скільки – підкажуть відчуття, а маленьким дітям мають підказати дорослі.

Довга відповідь наступна: наш водний баланс, тобто те, скільки води ми втрачаємо і маємо отримати ззовні, залежить від температури й вологості повітря, того, як ми одягнені та чим займаємося, що ми їли, чи ми нервували, як працюють наші нирки, чи немає діареї, які ліки ми вживаємо тощо. Універсальної вичерпної поради щодо кількості рідини, специфічно літньої, зимової чи демісезонної немає.

Наша потреба в рідині може змінюватися щодня залежно від обставин, тож орієнтуватися передусім треба на свою спрагу.

Дорослим людям з цим просто: хочете пити – пийте, аби не алкоголь і не солодкі газовані напої, шкідливі високим вмістом цукру. Не хочете пити – не пийте. Можна також зважати на інші сигнали тіла, зокрема сухість в роті, «ниття» під діафрагмою, помітний жовтий чи ще темніший колір сечі, відсутність сечовипускання довгий час.

Дітям і старшим людям з водним балансом та спрагою складніше – вони можуть її не усвідомлювати, тому потребують нагадувань. Для дітей від року до чотирьох це приблизно 1 – 1.4 л, для дітей від чотирьох до шести років це 1.2 – 1.7 л. (Згідно з додатком 10 до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305)

У дітей спрага може мати прояв раптової вередливості, плаксивості, апатії. В геть малих дітей, які потребують води, шкіра може втратити пружність. Можна також орієнтуватися на те, як часто дитина мочиться – якщо вона давно не ходила в туалет, то треба нагадати про воду.

Дітей треба привчати передусім до води з її нейтральним свіжим смаком, аби вони не надто прагнули соків, чаю з цукром, а надто солодких газованих напоїв. Дитина завжди має мати при собі воду, а дорослі – нагадувати її пити. Пити під час їжі й після неї – можна і потрібно!

Що ми старші, то гірше можемо розпізнавати сигнали тіла про спрагу. Буває таке, що люди уникають пиття, аби не вставати до вбиральні чи не підвищити тиск (підказка: тиск ми регулюємо не зневодненням, а ліками, що запобігають гіпертензії). Літнім людям потрібно також нагадувати регулярно робити кілька ковтків води, зробити пиття і відвідини вбиральні зручними та безпечними, а питання пиття і тиску обговорити з лікарем.

Призвичайте себе та рідних мати при собі багаторазову пляшку з питною водою, де б ви не були і яка б пора року не стояла надворі. Вода – це запорука кращого самопочуття, засіб промити подряпину і взагалі питання виживання в разі екстремальної ситуації.

Print Friendly, PDF & Email