ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»


01.06.2023 у Державній установі «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за участю провідних фахівців установи та онлайн-участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

      Під час засідання заслухані результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій міжнародного значення, що викликані розповсюдженням у світі інфекційних захворювань, таких як поліомієліт та інші хвороби. Так, зокрема, Литва повідомила про реєстрацію 23 випадків легіонельозу. Збудник захворювання Legionella pneumophila було виявлено у пробах води із будівель, де проживають хворі. Ризик інфікування географічно обмежений районом Литви, де виявлено джерело спалаху. У середині травня Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії повідомило Всесвітнію організацію охорони здоров’я (ВООЗ) про виявлення вірусу пташиного грипу A у працівника птахівництва на фермі в Англії.

Окремо на штабі було заслухано питання щодо оперативного реагування ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на надзвичайну ситуацію у Дніпропетровській області внаслідок часткового підтоплення територій. Проаналізовані результати моніторингу за станом якості питної води та посилені заходи щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні.
      Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області (захворюваність на COVID-19, гострі респіраторні вірусні інфекції, гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити та інші інфекційні хвороби);
  • моніторінгу радіаційного фону області;
  • результатів лабораторних досліджень проб води, атмосферного повітря, ґрунту та інших проб.

        Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення.

Print Friendly, PDF & Email