Фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» провели «День здоров’я» у шелтері  Могилівської територіальної громади


31.05.2023р.  фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» та ВСП «Царичанський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» провели виїзну акцію «День здоров’я» для мешканців шелтеру на базі дитячого оздоровчого комплексу «Лісова казка», які прибули з різних населених пунктів Донецької області. 

         Акція «День здоров’я» була присвячена питанням профілактики інфекційної та неінфекційної захворюваності, промоції здорового способу життя та ініційована генеральним директором ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Сергієм Вальчуком за підтримки заступника голови Могилівської територіальної громади Тетяни Смірнової, депутата Могилівської сільської ради Марини Демченко та за сприяння директора Дитячого оздоровчого комплексу «Лісова казка» Станіслава Рудя.

          Для виїзду генеральним директором ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Сергієм Вальчуком було надано вакцинальний автобус від Міністерства охорони здоров’я України, придбаний представництвом World Health Organization (WHO) в Україні.

          В ході зустрічі з мешканцями шелтера провідні  фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», ВСП «Царичанський районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» разом з директором  КНП «Царичанський ЦПМСД» Царичанської селищної ради Наталією Дениско та сімейним лікарем Юлією Соколянською здійснили різноманітні профілактичні та оздоровчі заходи.

Заступник  генерального директора ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Похмурко Інна розповіла про основні аспекти здорового способу життя.

Впродовж заходу в ході активного спілкування з мешканцями  шелтеру та персоналом дитячого оздоровчого комплексу  «Лісова казка» з питань промоції здорового образу життя були прочитані лекції на  різноманітні теми, зокрема:

  • Лікарі з загальної гігієни Пірська Анна та Підгайна Світлана висвітили різноманітні аспекти здорового харчування, режиму дня, профілактики гіпертонічної хвороби та небезпечності шкідливих звичок, у тому числі небезпеки тютюнокуріння.
  • Завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Галина Шамичкова у своїй змістовній лекції розповіла про небезпеку інфекційних хвороб, у якій наголосила на безальтернативності вакцинації.
  • Ентомолог Лариса Деха розповіла про небезпеку укусів кліщів та комарів, а також про заходи боротьби з ними.

На передодні Дня захисту дітей, який відзначається в Україні щорічно 01 червня, лікар-епідеміолог Марія Селезньова в ігровій формі провела з дітьми заняття з питань профілактики інфекційних хвороб та дотримання гігієни рук.

Всім бажаючим було запропоновано обстежитись на наявність збудника коронавірусної хвороби COVID-19 та проведено відбір біоматеріалу для подальшого тестування на COVID-19 методом ПЛР.

Мешканці шелтеру також змогли отримати  медичні профілактичні обстеження і пройти ряд обстежень, а саме: виміряти артеріальний тиск, пульс та рівень кисню в крові (сатурація), рівень цукру в крові (глюкометрія), а також отримати консультацію та поради сімейного лікаря КНП «Царичанський ЦПМСД» Царичанської селищної ради.

        В ході візиту фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» відповіли на ряд питань, які цікавили мешканців шелтеру, а саме:

  • як дотримуватись питного режиму та яку води краще вживати;
  • що таке раціональне харчування та «Тарілка здоров’я»;
  • як убезпечиться від нападу кліщів під час прогулянок у лісі;
  • чим небезпечні гаджети та інші.

       Крім того, в ході візиту, ентомологом ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  проведено ентомологічне обстеження приміщень закладу на наявність імаго комарів, а також обстежено водоймище (р.Дніпро) на наявність личинок малярійних та немалярійних комарів.

Також фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведено обстеження прилеглої території та збір кліщів в довкіллі для подальшого їх дослідження на наявність збудників, які викликають хворобу Лайма (Лайм-бореліоз) та інших інфекційних хвороб, проведено відбір проб питної води для подальшого лабораторного дослідження та вимірювання радіаційного фону.

        Окремо сімейним лікарем були надані консультації та проведені лабораторні обстеження для людей з обмеженими фізичними можливостями, а лікарі-гігієністи провели з ними бесіди.

В цілому захід пройшов в дружній та теплій атмосфері. Хочемо подякувати за сприяння в проведенні «Дня здоров’я» заступнику голови Могилівської територіальної громади Тетяні Смірновій, депутату Могилівської сільської ради Марині Демченко, директору ДОК «Лісова казка» Станіславу Рудю, завідувачу ВСП «Царичанський міжгромадський відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Світлані Тищенко, директору КНП «Царичанський ЦПМСД» Царичанської селищної ради Наталії Дениско.

Print Friendly, PDF & Email