Охоплення щепленнями дітей першого року життя у 2023 році щомісяця зростають


Йдеться про щеплення, які передбачені Календарем профілактичних щеплень. Зокрема, проти туберкульозу, поліомієліту, кору, дифтерії та правця. 

Охоплення обов’язковими профілактичними щепленнями дітей першого року життя щомісяця підвищується, починаючи з січня 2023 року, та перевищують показники аналогічного періоду 2022 року.

Зокрема, за підсумками чотирьох місяців 2023 року, від запланованої на рік кількості дітей щеплення проти туберкульозу вакциною БЦЖ отримали 26,5%, гепатиту В – 29%, поліомієліту (діти до року) – 30,8%, кору, паротиту, краснухи у 12 місяців (КПК-1) – 31,6%, кашлюку-дифтерії-правцю трьома дозами щеплено (АКДП-3) – 31,7%, гемофільної інфекції діти у віці 1 рік – 30,2%. Необхідний показник за підсумками чотирьох місяців поточного року має становити 32% від 100% річного плану.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Щеплення проти цих та інших захворювань, внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Усі вакцини є в Україні. Вони безоплатні. Записати дитину на щеплення батьки можуть у сімейного лікаря або в будь-якому закладі охорони здоров’я, який надає послуги з імунізації. Також під час огляду у педіатра чи сімейного лікаря можна перевірити вакцинальний статус дитини та надолужити пропущені щеплення.

Джерело: за інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email