МІСІЯ OBRA В УКРАЇНІ: ЗАКРИТТЯ СПАЛАХУ ПОЛІОМІЄЛІТУ


Центр громадського здоров’я одна з експертних установ, яка спільно з національними та міжнародними партнерами у відповідь на виявлення випадку інфікування вакциноспорідненим поліовірусом тип 2 у дитини на Рівненщині розробила національний план заходів для захисту дітей від поліомієліту та допомогла обласним центрам контролю та профілактики хвороб його впровадити. 

30 грудня 2021 року Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ № 2922 «План заходів з реагування на спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліовірусу тип 2».

Цього тижня експерти Центру громадського здоров’я прийняли місію OBRA, яка проводила оцінку  заходів з протидії поліомієліту в Україні та в умовах повномасштабної війни.

“Понад два роки ми, спільно із ВООЗ вчимо колег посилювати епіднагляд в регіонах. Навіть попри повномасштабну війну процес епіднагляду в країні не припинявся жодного дня. Впевнені, що місія OBRA високо оцінить роботу ЦГЗ та регіональних ЦКПХ”, — зазначила Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ. 

Також учасники місії OBRA здійснили візити до Чернігівської, Житомирської та Київської областей, відвідали медичні заклади та поспілкуються з медпрацівниками. Надалі місія оголосить висновки з оцінювання та рекомендації для країни.

Довідково

У жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівенській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2). А вже в січні 2022 року Центр громадського здоров’я повідомив про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини з Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу.

Навіть один випадок такого небезпечного захворювання — класифікується як спалах захворювання в країні. 

Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, а значить щеплять дітей в медзакладах безоплатно. 

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін’єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. В 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ).  Також краплі дитина отримує в 1,5 роки, 6 років та 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Деякі батьки на власний розсуд вирішують відмовлятися від щеплення. Внаслідок цього під загрозою опиняється і дитина, і все її оточення, адже імунітет невакцинованої дитини слабкий і неспроможний подолати такий сильний збудник. А захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. 

Сьогодні усі діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, — у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, від 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліомієліту.

Подолати спалах захворювання можна лише за допомогою затвердженої схеми вакцинації. Держава разом з партнерами забезпечує медичні заклади безпечною вакциною: опікується їхньою логістикою, дотриманням температурного режиму, навчає медичних працівників правильно робити щеплення тощо.

Джерело: за інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email