Щодо санітарно-епідемічної ситуації на території Дніпропетровської області за 21 тиждень(19.05.2023 – 25.05.2023)


Згідно даних моніторингу, який здійснювався протягом звітного тижня ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ», стан епідемічної ситуації серед населення Дніпропетровської області наступний:

За період з 19.05.2023р. по 25.05.2023р. захворюваність населення області на COVID-19 склала 343 випадки (інтенсивний показник на 100 тис. населення 10,8) проти 401 випадок (інтенсивний показник на 100 тис. населення 12,6). Зниження захворюваності у порівнянні з попереднім тижнем – на 14,5%.

Зареєстровано спалах коронавірусної хвороби COVID-19 в одному з закладів міста Дніпро.  Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведено епідеміологічне розслідування, організовані протиепідемічні заходи.  Ситуація залишається на контролі.

За даними епідеміологічного моніторингу захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) знаходиться на низькому рівні інтенсивності епідемічного процесу. Зареєстровано 4578 випадків (інтенсивний показник на 100 тисяч 148), що менше попереднього тижня на 13,1%. В загальній структурі захворілих на ГРВІ питома вага дітей складає 38,7%. До закладів охорони здоров’я госпіталізовано 223 хворих, у т. ч. 128 дітей (4,9% та 7,2% від загальної кількості захворілих відповідно).

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) зросла на 37,3% у порівнянні з попереднім тижнем та більше аналогічного тижня 2022 року на 32,1%. Всього зареєстровано 103 випадки (показник захворюваності на 100 тисяч населення 3,3). Питома вага дітей до 17 років – 59,2% (61 випадок), що на 38,6% більше попереднього тижня.

Захворюваність на вірусні гепатити поодинока. Зареєстровано 4 випадки (інтенсивний показник 0,13 на 100 тисяч населення), що на рівні минулого тижня. За аналогічний тиждень 2022 року було зареєстровано 2 випадки (інтенсивний показник 0,06 на 100 тисяч населення).

Зареєстровано випадок підозри на кір серед дитини (у П`ятихатьскому районі). Дитина госпіталізована до інфекційного відділення КНП «П`ятихатьска ЦМЛ» ПМР. Лабораторні дослідження та протиепідемічні заходи тривають.

Відповідно до наказів та службових листів МОЗ України у період військового стану ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» здійснює щоденний моніторинг за станом інфекційної захворюваності та спалахами, радіаційним фоном, якістю питної води, яка подається населенню.

За результатами моніторингу за станом якості питної води та моніторингу гама-випромінювання, проведеному ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на звітному тижні:

  • за результатами щоденних мікробіологічних досліджень питної води на території області нестандартні проби не виявлялись;
  • за результатами щоденного моніторингу питної води за органолептичними показниками на території області відмічається перевищення нормативів   по  забарвленості у питній воді з поверхневих водойм (м. Дніпро та   Верхньодніпровський район);
  • при дослідженнях питної води на фізико-хімічні показники (моніторингові дослідження, які проводяться 1 раз на тиждень)  виявлялись нестандартні проби за  показниками: хлороформу та перманганатної окиснюваності, ( м. Дніпро, м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, Апостоловський, Новомосковський, Верхньодніпровський райони) та за показником сухого залишку у питній воді з підземних джерел (Васильківський, Першотравенський, Царичанський райони). Але значення цих показників є сталими протягом багатьох років.
  • бригади радіаційного спостереження ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» працюють в посиленому режимі; гама-фон в контрольних точках вимірювань відповідає природному радіаційному фону області (тобто, не перевищує 20 мкР/год).

Відповідно до протокольного рішення Дніпропетровської регіональної комісії з питань ТЕБ і НС від 07 лютого 2023 року №13, інформуємо про вжиті заходи щодо посилення контролю за якістю питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі.

За звітний період з 18.05.2023 по 25.05.2023 відібрано 28 проб питної води на контрольних та додаткових точках на фізико-хімічні та мікробіологічні показники. Встановлено, що проби води питної відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та Державним санітарним нормам і правилам «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру», затвердженим наказом МОЗ України від 22 квітня 2022 року №683, окрім 7 проб, які не відповідають вимогам НД по окиснюваності (м.Апостолове, вул. Медична, 63 – 3 проби; на виході НФС Каховського водопровідного комплексу ДПП «Кривбаспромводопостачання» с. Грушівка – 1 проба; на виході НФС КП «Мар’янське» с.Мар’янське – 1 проба; ВСП «Апостолівський міжГВ» – 2 проби) та 7-ми проб (санвузол ВСП м.Нікополь): 2 за кольоровістю, 2 – за кольоровістю та хлороформом, 3 – за каламутністю та хлороформом. Але ці показники знаходяться на рівні багаторічних значень, без аномальних змін.

Про результати дослідження проб, які зараз знаходяться у роботі, буде проінформовано у встановленому порядку на наступному звітному тижні. 

Питання щодо якості питної води, що надається населенню з водозаборів на Каховському водосховищі залишається на подальшому контролі. ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» виконуються заходи відповідно до рішень протоколу Дніпропетровської регіональної комісії з питань ТЕБ і НС від 04.05.2023р. №24 стосовно недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області у зв’язку з сезонним підтопленням на окремих територіях області та готовності місць масового відпочинку на водних об’єктах області до прийняття відпочиваючих.  Про вжиті заходи буде направлена додаткова інформація відповідно до термінів протокольного рішення.

Print Friendly, PDF & Email