24.05.2023 року   Канал «Відкритий»


Прес-реліз:  «Лайм- бореліоз. Профілактика. Діагностика».

У Дніпропетровській області протягом 2022 року зареєстровано 192 випадки  хвороби Лайма (Лайм- бореліозу) проти 101 у 2021 році, зростання  захворюваності  майже в 2 рази. Лабораторно підтверджені 94,5% випадків. Більше 78 % випадків зареєстрована у червні- серпні 2022 року. Серед дітей  зареєстровано 18 випадків.

    Зараження людей на Лайм-бореліоз відбувалося переважно при нападі кліщів на дачах, у лісопаркових зонах, місцях відпочинку на територіях міст та селищ.

  Питома вага захворілих чоловіків склала до 42 %, жінок до  58 % від зареєстрованих.

            Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі. Одним із джерел інфекції є годувальники кліщів — невеликі ссавці й деякі види птахів.

    Більшість випадків хвороби Лайма (інфекцію переносять кліщі) фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща.

            Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

   Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

   Можливі стадії хвороби Лайма :

– рання локалізована- коли на місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр — блідне;

         – рання дисемінована виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща і є результатом гематогенного розповсюдження збудника. На цій стадії з’являються ураження шкіри, нервової системи, кістково-м’язові артралгії та міальгії, серцево-судинні порушення;

         – пізня хронічна. – виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Додаткова інформація:

           Збудником хвороби є бактерії роду Борелія, які передаються людині іксодовими кліщами.

            Живляться кліщі кров’ю людей та тварин. Таке кровосмоктання може тривати до 12 діб. Напившись крові кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в ґрунт.

            Для попередження нападу кліщів, при відвідуванні місць, де вони можуть бути (лісопаркових зон, дачних та садівничих ділянок тощо) рекомендується:

          – одягатися у світлий однотонний одяг, що має довгі рукава та щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором;

           – проводити під час прогулянки само – та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома, в першу чергу у дітей;

– звільняти від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;

– вдома одразу необхідно змінювати одяг, білизну, ретельно їх оглядати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;

– слід використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму.

Якщо до тіла людини  присмоктався кліщ, його слід зняти, як можна швидше. Для цього потрібно звернутись за медичною допомогою до травмпункту закладу охорони здоров’я, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальших дій.

Щоб зберегти кліща живим для подальшого проведення дослідження, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити. При отриманні позитивного результату лабораторного дослідження на зараженість бореліями кліща, знятого з людини, необхідно звернутися до лікаря для призначення екстреної профілактики. Потім проводяться дослідження на наявність у постраждалого від укусу кліща антитіл до збудників Лайм- бореліозів.

             Лабораторні дослідження на збудники хвороби Лайма проводяться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи Дніпро-петровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025. Досліджуються проби довкілля( кліщі) та сироватки крові постраждалих від укусів кліщів та осіб, з діагностичною метою (хворі терапевтичного профілю тощо).

              Прийом проб на дослідження проводиться за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6. Часи прийому:  з 8.00 до 16.00.Телефони для довідок :

(056)731- 96- 81, 731-95- 57, м.т.067-98-99-888.Сайт: www.dolc.dp.ua

Print Friendly, PDF & Email