ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» 


Сьогодні, 25.05.2023 у Державній установі «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я під головуванням генерального директора, головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Сергія Вальчука, за участю провідних фахівців установи та онлайн-участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

      Під час засідання генеральний директор наголосив на оперативному сповіщенні та своєчасному реагуванні фахівців ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» у разі виникнення надзвичайної ситуації  у галузі громадського здоров’я.

Також були заслухані результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій міжнародного значення, що викликані розповсюдженням у світі інфекційних хвороб.

03.05.2023 відбулося 35-те засідання Комітету ВООЗ із Міжнародних медико-санітарних правил (2005) щодо поширення поліовірусу. Комітет із надзвичайних ситуацій розглянув дані стосовно дикого поліовірусу (WPV1) та циркулюючих вакцинних поліовірусів (cVDPV) у контексті глобальної мети з ліквідації WPV та припинення спалахів cVDPV2 до кінця 2023 року. За результатами засідання Комітет одноголосно погодився з тим, що ризик міжнародного поширення поліовірусу все ще залишається надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння (PHEIC), і рекомендував продовжити дію Тимчасових рекомендацій щодо запобігання чи припинення передавання поліовірусу ще на три місяці.

Щодо випадку захворювання людини на грип A(H1N2)v на Тайвані

11 травня 2023 року Тайвань повідомив про випадок захворювання на грип A(H1N2)v у дівчинки підліткового віку. Пацієнтка не мала жодної історії подорожей. Передавання вірусу відбулося, ймовірно, під час безпосереднього контакту зі свинями або через забруднене довкілля. Серед контактних випадків не виявлено. Три члени сім’ї без симптомів, у всіх негативний результат на A(H1N2)v.

Оскільки ці віруси, як і раніше, виявляють у популяціях свиней в усьому світі, можна очікувати нових випадків захворювання людей. Передавання вірусу грипу A(H1N2)v від людини до людини наразі не виявлено. ECDC відстежує випадки зоонозного грипу у рамках моніторингу інформації про епідемії та від експертів із захворювань, щоб виявити значні зміни в епідеміології вірусу. Про випадки слід негайно повідомляти.

Бразилія оголосила шестимісячну надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я тварин після того, як у диких птахів було виявлено 8 випадків пташиного грипу H5N1 у 2-х штатах.

 Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо проведених заходів внаслідок часткового підтоплення територій та про результати моніторингу за станом якості питної води на підтоплених територіях;
  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області (захворюваність на COVID-19, гострі респіраторні вірусні інфекції, гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити та інші інфекційні хвороби);
  • моніторінгу радіаційного фону області;
  • результатів лабораторних досліджень проб води, атмосферного повітря, ґрунту та інш.
Print Friendly, PDF & Email