ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я?


За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), психічне здоров’я – це стан добробуту, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал та впоратися із життєвими стресами, продуктивно і плідно працювати, а також робити внесок у життя своєї спільноти.

Психологічно здорова людина – це людина, яка почуває себе гармонійно та має певний резерв сил до подолання  складнощів і достатній рівень продуктивності в повсякденному житті. 

Вона має наснагу розвиватися та допомагати іншим це. Попри труднощі життєвого шляху, має сили до адаптації та гнучкості сприйняття. Гармонія і баланс – одні з найважливіших  критеріїв психологічного здорової людини. Але ми маємо пам’ятати, що гармонія з зовнішнім світом та життям починається з гармонії зі самим собою. Коли ми здатні чути власні потреби та бажання, а також шукати та знаходити шляхи їх вирішення.

ВООЗ виділяє 7 складових психічного здоров’я

  • Усвідомлення постійності та ідентичності свого фізичного і психічного «Я». Якщо людина втрачає відчуття самоідентифікації, сприймає себе не цілісно, не має усвідомлення життя, як єдиного процесу, а лише фрагментарні події – це привід звернути увагу на своє психічне здоров’я.
  • Постійність і однаковість переживань в однотипних ситуаціях. Якщо людина потрапляє в однакові ситуації, які виводять її з зони комфорту, то має бути чіткий план дій, де б вона почувала себе максимально захищеною.
  • Критичне ставлення до себе і своєї діяльності. Здатність до аналізу свого життя, своїх дій, докладених зусиль для досягнення певної мети чи цілі. Вміння вибудовувати для себе алгоритми дій та поведінки.  
  • Адекватність психічних реакцій впливу середовища. Коли реакція людини відповідає силі й глибині зовнішнього чинника.
  • Здатність керувати своєю поведінкою відповідно до встановлених норм. Якщо людина намагається себе поводити, протестуючи загальноприйнятим нормам, це говорить про порушення психічного здоров’я (до прикладу, закидати ноги на стіл в громадських місцях).
  • Планування власної життєдіяльності та її реалізації. Планування свого режиму дня, роботи та мати сили й ресурс дотримуватися цього графіку.
  • Здатність змінювати свою поведінку залежно від зміни життєвих обставин. Гнучкість психіки людини говорить про її ресурсність та адаптивні можливості.

Одним з найвагоміших чинників, який руйнує психічне здоров’я є стрес.

Стрес – це захисна реакція організму на зовнішні подразники, зміну соціального середовища чи травматичні події. Чому саме захисна? Завдяки відчуттю стресу наш організм здатен адаптуватися до змін та долати певні складнощі, до того ж в умовах стресу людина здатна залучити резерви свого потенціалу.

Але в цьому випадку ми говоримо про так званий «хороший стрес», який допомагає нам. Тривалість такого стресу може бути до 4 тижнів. Якщо протягом цього часу не вдається врівноважити свій психологічний стан, тоді ми говоримо про перехід в хронічну стадію, яка може бути спровокована тривалістю чи глибиною емоційного впливу. Наші повсякденні хвилювання, про роботу чи стосунки, де є певна ситуація, яка спричиняє тривожні відчуття, призводять до еустресу (хорошого стресу), а от якщо ми знаходимося в деструктивних стосунках з партнером чи в нездоровій психологічній атмосфері на роботі, то тут вже йдеться про хронічний стрес.

До симптомів хронічного стресу належать:

  • головні болі;
  • безсоння;
  • депресія; 
  • надмірний голод або переїдання (розлади харчової поведінки);
  • прискорене серцебиття (тахікардія);
  • підвищений тиск (артеріальна гіпертензія);
  • больові відчуття в тілі (через постійну надмірну напругу в м’язах);
  • підвищення рівня глюкози крові;

Навчитися керувати стресом та покращити свій стан людина може як з допомогою спеціаліста (сімейного лікаря, психолога, психотерапевта) так і додатково зробити самостійні кроки. 

Варто усвідомлювати, що відповідальність за своє життя кожен несе самостійно, а отже робити кроки для подолання стресу ми маємо власноруч.

Що може допомогти повернути своє спокійне життя?

  1. Фізична активність допомагає перемикнути увагу та змістити фокус з хвилювання на життя яке проходить повз нас, поки ми хвилюємось. Особливо важливо, коли ми починаємо це робити систематично, адже це ще й допомагає поновити контроль за своїм життям, а отже відчути свій власний вплив на психічний стан. 
  2. Чітке планування свого розпорядку дня допоможе нам уникнути додаткової тривоги все встигнути та почувати себе комфортно. 
  3. Важливу роль відіграє здорове, збалансоване харчування. Вживання щоденно 5 порцій овочів та фруктів. Адже порушення роботи шлунково-кишкового тракту призводить до тривожних розладів. Більш детально про здорове харчування можна ознайомитися за посиланням.
  4. Надважливо для подолання стресу є відмова від куріння та вживання алкоголю. Адже думка, що це дає змогу розслабитися є хибною. На додаток, це навпаки погіршує психологічний стан, тому що наслідками сп’яніння є посилення тривоги і стресу. Так само і куріння, яке спричиняє ілюзійне враження подолання проблеми. Водночас тривожний стан навпаки підсилюється та відбувається накопичення емоцій.

Коли ми знаходимося в тяжкому емоційному стані, важливою є підтримка друзів та рідних. Якщо відчуваєте, що вам потрібна допомога, треба обов’язково про це говорити. Адже кожна людина хоча б раз за своє життя була в стані стресу, а отже всім знайомі ці почуття. Тож не бійтеся попроси про допомогу. Здоровий сон (не менше 7 годин) запорука здорового та продуктивного дня! А як ми знаємо, психічно здорова людина – це ще й продуктивна людина, тому важливо відновлювати свої сили та піклуватися про режим.

Джерело: Інформація з сайту ЦГЗ

Print Friendly, PDF & Email