З 22 по 26 травня Україна підтримає Європейський тиждень громадського здоровʼя


Мета Європейського тижня громадського здоровʼя – підвищити обізнаність щодо цієї теми серед населення, роз’яснити важливість ранньої діагностики та профілактики захворювань, зокрема первинних профілактичних оглядів організму. 

Неінфекційні захворювання залишаються основною причиною втрати працездатності та передчасних смертей в Україні. Це такі захворювання, як серцево-судинні, діабет, онкологічні хвороби, захворювання легень. 

«Якщо до повномасштабного вторгнення майже 90% передчасних смертей були спровоковані захворюваннями легень, серцево-судинними та онкологічними захворюваннями, то в умовах воєнного часу ситуація додатково ускладнюється. Люди менше звертаються до лікарів, що невдовзі призведе до зростання хвороб, які не були діагностовані вчасно. Попри воєнні виклики медична система працює, кожен громадянин може звернутися до лікаря і безоплатно отримати медичні послуги, які передбачені пакетом медичної допомоги, у т. ч. рекомендовані профілактичні обстеження. І це необхідно зробити, тому що більшості неінфекційних захворювань можна запобігти завдяки ранній діагностиці та профілактиці», – заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

У межах Європейського тижня громадського здоров’я в Україні у Центрі громадського здоровʼя та на базах центрів з контролю та профілактики хвороб у більшості областей пройдуть скринінги на діабет та вимірювання тиску, що сприятиме ранній діагностиці захворювань та дозволить вчасно почати профілактику. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки первинній профілактиці – зміні способу життя. Йдеться про здорове харчування, регулярну фізичну активність і відмову від тютюнових виробів та алкоголю, а також постійний контроль кровʼяного тиску, рівня холестерину та цукру в крові.

Довідка: Європейський тиждень громадського здоровʼя за ініціативи Європейського регіонального бюро ВООЗ проходить щорічно, починаючи з 2019 року. Кожен день присвячено окремому питанню здоров’я населення. План на 2023 рік:

  • 22 травня: психічне здоров’я;
  • 23 травня: різноманіття у сфері охорони здоровʼя;
  • 24 травня: доступ до допомоги;
  • 25 травня: профілактика та контроль хронічних захворювань;
  • 26 травня: глобальні надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя та реагування на них.

Джерело: за інформацією Міністерства охорони здоров’я України

Print Friendly, PDF & Email