Вакцинація населення у світі дала свої результати,  процес щеплення проти COVID-19 продовжуємо!


Завідувач відділу імунопрофілактики ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Валентина Портних та завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Галина Шамичкова у травні 2023 року прийняли участь у прес-конференції для ЗМІ, присвяченій повідомленню голови Всесвітньої організації з охорони здоров’я (ВООЗ) Тедроса Адана Гебреєсуса про те, що пандемія  COVID-19 більше не є надзвичайною подією в галузі охорони здоров’я, яка має міжнародне значення.

       Під час прес-конференції фахівці ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»   представили розгорнутий аналіз захворюваності на COVID-19 у 2021–2023 роках, зіставили рівні смертності у різних роках за цей період, розповіли про вакцинальну кампанію проти ковіду у Дніпропетровській області. Представники ЗМІ були ознайомлені також з оновленими глобальними рекомендаціями ВООЗ щодо вакцинації проти COVID-19 для України та  Стратегічним планом ВООЗ щодо готовності та реагування на COVID-19 на 2023-2025 роки, мета якого спрямовувати дії країн у переході до довгострокового лікування COVID-19.

      Завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Галина Шамичкова довела до відома представників ЗМІ інформацію про те, що з початку пандемії, станом на ранок 05.05.2023р. по Дніпропетровській області зареєстровано 370 111 захворілих на  COVID-19. З них одужало 357 373 особи. Летальних випадків 10 170. Активних випадків (осіб,  що наразі отримують лікування від COVID-19) – 2 568.

        «Визнання про те, що пандемія  COVID-19 більше не є надзвичайною подією в галузі охорони здоров’я не є приводом до того, щоб припинити вакцинальну кампанію проти цього захворювання, – зазначила завідувач відділу імунопрофілактики ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Валентина Портних, – Всього в області проведено 3 355 274 щеплення проти цього захворювання. Отримали І дозу 1 481985 осіб, ІІ дозу – 1437 339 осіб, першу бустерну дозу – 384 419 осіб, другу бустерну дозу – 48 563 особи. З початку кампанії вакциновано 2 811 дітей віком від 5 до 11 років та 34 941 дитина віком старше 12 років. Дорослі вакциновані лише на 59%, а діти 12 років і старше – на 12%».  Вона повідомила присутніх представників ЗМІ  про те, що вакцини в області достатньо, а запаси постійно поповнюються: в закладах охорони здоров’я перебуває наразі 224 тисячі доз. Це Comirnaty від Pfizer/BioNTech, педіатрична вакцина Comirnaty, Janssen від Johnson&Johnson та CoronaVac.

      З огляду на темпи вакцинації, Міністерство охорони здоров’я України та ВООЗ рекомендує Україні зосередитися на таких стратегіях:

  • збільшення рівня охоплення первинною серією вакцинації людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і осіб із супутніми захворюваннями незалежно від віку;
  • підтримка рівня охоплення бустерною дозою людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і осіб із супутніми захворюваннями кожні 6–12 місяців;
  • введення бустерної дози під час вагітності для дорослих і підлітків, якщо останню дозу було введено більш ніж 6 місяців тому; 
  • підтримка рівня охоплення бустерною дозою працівників критичних служб (медиків) кожні 12 місяців тощо.

      ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» нагадує про те, що щеплення проводиться безкоштовно та не потребує додаткових обстежень. Також представникам ЗМІ була надана можливість оглянути вірусологічну лабораторію ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ». Завідувач вірусологічної лабораторії Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Палійчук відповіла на питання, щодо діагностики COVID-19.

Print Friendly, PDF & Email