ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ НА ТЕРИТОРІЇ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ  (за період з 12.05.2023 по 18.05.2023)


ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ »  здійснює щоденний лабораторний  контроль якості  та безпечності питної води на території області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу.  

Державна установа  «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» на період воєнного стану в країні продовжує здійснювати  щоденний лабораторний  контроль якості та безпечності  питної води за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками на території області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу.  

  За період з 12.05.2023 по 18.05.2023 структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ » на території області досліджено 193  проби питної води   на відповідність до вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» і «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру»                                                                                                                                                                                    

 Дніпропетровська область  кількість проб на мікробіологічні показникиз них не відповідають нормативамкількість проб на фізико-хімічні показникиз них не відповідають нормативам,                за якими показниками
Дніпровський район, м.Дніпро4904935 ( смак, присмак, забарвленість,  хлороформ, окиснюваність, сухий залишок)
Кам’янський район4204229 (хлороформ, окиснюваність)
Криворізький район2502510 (окиснюваність. хлороформ, сума ТГМ)
Нікопольський район3503515 ( каламутність, хлороформ, сухий залишок)
Новомосковський район1401414 (окиснюваність)
Павлоградський район140140
Синельниківський район1401414 (окиснюваність, сухий залишок)
Всього по області1930193117 ( присмак, забарвленість, каламутність, окиснюваність, хлороформ, сухий залишок)

За мікробіологічними показниками всі досліджені проби питної  води відповідають встановленим нормативам.  

У зв’язку з весняним водопіллям дещо погіршились органолептичні  показники ( смак, присмак, забарвленість, каламутність), інші фізико-хімічні показники  на рівні багаторічних значень, без аномальних змін. Інформації щодо результатів лабораторних досліджень питної води направляються керівникам об’єктів водопостачання, в органи місцевої ради і самоврядування та Держпродспоживслужбу.

На даний час наша  Установа  продовжує здійснювати лабораторний контроль  якості питної води, що надається населенню області з водозаборів на Каховському водосховищі. Додатково до планового періодичного контролю  та щоденного дослідження якості питної води на час воєнного стану, в населених пунктах, що забезпечуються з Каховського водосховища (м.м. Кривий Ріг, Нікополь, Марганець, Апостолово),  проводиться лабораторний контроль питної води на виході в мережу з насосно-фільтрувальних станцій Каховського водопровідного комплексу «Кривбасводопостачання», Радушанського водопровідного комплексу на Південному водосховищі  (яке забезпечується водою із Каховського водосховища через канал Дніпро-Кривий Ріг), КП «Покров-водоканал» та КП «Лиман».                                                 Станом на сьогоднішній день погіршення якості води, як по мікробіологічним, так і фізико-хімічним показникам лабораторіями нашої Установи не виявлено, значення показників без аномальних змін.  

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на період воєнного стану, враховуючи нестабільність та  можливість виникнення різних непередбачуваних ситуацій, в тому числі і на системах водопостачання,  і тим більше наразі в умовах весняного паводку та підтопленням деяких територій,  продовжує рекомендувати населенню області   вживати лише кип’ячену  або питну доочищену фасовану воду для збереження здоров’я і профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань.    

       Виконавець: лікар з комунальної гігієни відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” ЧУБУКОВА Світлана

                  

Print Friendly, PDF & Email