ЩОТИЖНЕВЕ ЗАСІДАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО ОПЕРАТИВНОГО ЦЕНТРУ ІЗ РЕАГУВАННЯ НА НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ У ГАЛУЗІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» 


Сьогодні, 18.05.2023 у Державній установі «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» проведено щотижневе засідання Регіонального оперативного центру з реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я за участю провідних фахівців установи та онлайн-участю відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

  Під час засідання заслухані результати моніторингу основних сайтів ВООЗ та ЕСDC за ключовими подіями щодо виникнення надзвичайних ситуацій міжнародного значення, що викликані розповсюдженням у світі інфекційних хвороб, таких як COVID-19, віспа мавп, поліомієліт та інші.

   За даними, отриманими з сайтів – 10 травня 2023 року Комітет з надзвичайних ситуацій ММСП у зв’язку зі спалахом віспи мавп в багатьох країнах провів своє п’яте засідання. Розглянувши погляди членів комітету та радників, а також інші чинники відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (2005), Генеральний директор ВООЗ визначив, що цей спалах більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я, яка має міжнародне занепокоєння, і видав переглянуті тимчасові рекомендації для перехідного періоду до довгострокової стратегії контролю м-покс.

   28 квітня 2023 року ВООЗ повідомила про захоплення Національної лабораторії громадського здоров’я Судану озброєними людьми. За оцінкою ECDC основні ризики цього втручання включають витік біологічних або хімічних матеріалів у навколишнє середовище з подальшим ризиком для місцевого населення, втрату діагностичних можливостей референс-лабораторії.       

    Національний координаційний центр з МСП Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії поінформував ВООЗ про збільшення випадків тяжкого міокардиту у новонароджених і немовлят, пов’язаного з ентеровірусною інфекцією. У період з червня 2022 року по березень 2023 року загалом у 10 новонароджених була представлена ​​картина, що відповідає неонатальному сепсису. ПЛР-тест на ентеровірус підтвердив наявність ентеровірусу, субтип якого Коксакі В3 або Коксакі В4. Повідомлення про збільшення тяжкого міокардиту у новонароджених і немовлят, пов’язаного з ентеровірусною інфекцією, є незвичним. У лікарнях, де лікували дітей, за попередні шість років було виявлено лише один подібний випадок. Специфічної противірусної терапії немає, лікування зосереджено на запобіганні ускладнень. Оскільки вакцини проти цього вірусу немає, заходи контролю під час спалахів зосереджені на класичних заходах гігієни, включаючи часте миття рук і дезінфекцію забрудненого одягу та поверхонь. .

Окремо на штабі було заслухано питання щодо оперативного реагування ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» на надзвичайну ситуацію у Дніпропетровській області внаслідок часткового підтоплення територій. Проаналізовані результати моніторингу за станом якості питної води та посилені заходи щодо епідспостереження за інфекційними захворюваннями в регіоні.

 Також на засіданні Регіонального оперативного центру розглядались питання:

  • щодо епідемічної ситуації в Дніпропетровській області (захворюваність на COVID-19, гострі респіраторні вірусні інфекції, гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити та інші інфекційні хвороби);
  • моніторінгу радіаційного фону області;
  • результатів лабораторних досліджень проб води, атмосферного повітря, ґрунту та інш.

  Регіональним оперативним центром із реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров’я ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” продовжується проведення постійного моніторингу, спостереження з оцінкою подій, пов’язаних з можливим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що мають регіональне, національне та міжнародне значення. Проводиться оцінка ризиків для здоров’я і санітарно-епідемічного благополуччя населення з метою своєчасного інформування та реагування на надзвичайні ситуації. Фахівцям Центру та відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» в ході наради надані відповідні доручення. Робота триває.

Print Friendly, PDF & Email